truckbedrijf Alle personeelsleden van Brussels Truck Center in Dilbeek. — © BTC

Bij dit truckbedrijf zien ze personeelsleden met een migratieachtergrond als een meerwaarde

Mensen met een migratieachtergrond zijn nog steeds minder talrijk aanwezig op de Belgische werkvloeren. Bij Brussels Truck Centers is het anders. Daar heeft bijna de helft van de werknemers buitenlandse roots. “Diversiteit is een meerwaarde.”

Niet alleen migranten van de eerste generatie, maar ook van de tweede generatie zijn minder goed vertegenwoordigd op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit onderzoek van vijf Belgische universiteiten en heeft vooral te maken met discriminatie. Bij Brussels Truck Centers is het anders. Daar zien ze die diversiteit van achtergronden als een luxe. “Het is een meerwaarde”, zegt zaakvoerder André Groffaerts (62).

Hij nam het bedrijf, dat vrachtwagens van transportbedrijf Iveco verkoopt, herstelt en onderhoudt, 17 jaar geleden over. “Sinds 6 jaar zetten wij actief in op mensen met een migratieachtergrond op de werkvloer”, zegt Groffaerts. “Dat was wel uit noodzaak. Mekaniekers zijn moeilijk te vinden. Dat is een knelpuntberoep. Als we dat niet hadden gedaan, had ik nu grote personeelsproblemen gehad.” Ondertussen heeft 43 procent van de 60 werknemers een buitenlands achtergrond. “Bij ons werken 14 verschillende nationaliteiten van binnen en buiten Europa op verschillende posities.”

“Als we dat niet hadden gedaan, had ik nu grote personeelsproblemen gehad”

André Groffaerts, Zaakvoerder

En dat heeft volgens de zaakvoerder bijna enkel voordelen. “De sfeer onder de werknemers is beter nu. Wij hebben een internationale werking en krijgen telefoons uit verschillende landen. Bij ons is er altijd iemand aanwezig om te vertalen. Ook klanten die langskomen voor herstellingen kunnen geholpen worden in hun eigen moedertaal en dat vinden ze fantastisch, net als het personeel. Wij hebben heel weinig verloop in het bedrijf.”

 Nultolerantie
Om ervoor te zorgen dat iedereen bij Brussels Truck Center openstaat voor andere culturen wordt het multiculturalisme op de werkvloer op voorhand besproken. “Bij ons geldt een absolute nultolerantie voor racisme en discriminatie. Wanneer iemand solliciteert wordt er gevraagd naar de openheid naar andere culturen. Als ze daar niet voor openstaan, stopt het gesprek. Is dat wel dan vragen wij om een document te ondertekenen waar ook instaat dat er voor racistische opmerkingen geen ruimte is in het bedrijf. Het beleid is daar echt op aangepast.”

“Wanneer iemand solliciteert wordt er gevraagd naar de openheid naar andere culturen. Als ze daar niet voor openstaan, stopt het gesprek”

André Groffaerts, Zaakvoerder

Daarnaast vindt hij het ook belangrijk om iedereen op dezelfde manier te behandelen, zonder te verwachten dat iedereen hetzelfde is. “Ze worden gelijk betaald en behandeld, anders creëer je frustraties. Er zijn er een aantal bij ons die bij vorige werknemers werden uitgebuit, dan loopt het mis. Je moet ook aanvaarden dat er verschillen zijn. Zo krijgen moslims bij ons de ruimte om te bidden en wordt er ook halal eten geserveerd. Het is niet de bedoeling dat mensen hun cultuur verliezen om ergens te kunnen werken. Elke vrijdag drinken we ook allemaal een glas samen. Dat kan een cola zijn of een pintje.”

De grootste uitdaging voor hem was de werknemers in het begin overtuigen. “Gelukkig werd heel snel duidelijk dat het wel werkte. Dat zeg ik ook tegen mijn collega-bedrijfsleiders. Ik merk dat zij vaak bang zijn van die veelheid aan achtergronden, maar dat is niet nodig. Het kan weleens de enige oplossing zijn voor je personeelstekort. Stel je open, het is verrijkend.”