wijn Foto: scl

Beste wijnen van de provincie bekroond door Commanderij: “De wijn in onze regio is enorm in opmars”

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Commanderij Hageland uit Boutersem een wedstrijd voor de wijnen uit onze regio. Dit jaar ging het tussen 57 wijnen in 5 verschillende categorieën, beoordeeld door een jury. Danny Van de Gaer kaapte de prijs van beste Brabantse wijn weg met Kerner 2022. “We streven steeds naar hogere kwaliteit, dus deze erkenning is heel fijn”, zegt Danny.

De bestuursleden van Commanderij Hageland deden donderdag hun zegje in het oud gemeentehuis van Rotselaar. Ze spreken de wijnboeren en andere genodigden toe in rode gewaden, met een wijnstok in de hand voor een ritueel in het Latijn. “We proberen er wat show rond te brengen”, lacht voorzitter Anita Buvens. “De rituelen komen uit de Middeleeuwen, en die roepen we wat terug in het leven voor dit evenement.”

Maar het evenement draait vooral rond de vele Brabantse wijnen. 57 inschrijvingen, om precies te zijn. “We begonnen ooit met twintig”, zegt de voorzitter. “Dat toont toch ook aan dat wijn in onze regio in opmars is. De jury had werk dit jaar.” Het panel bestaat uit sommeliers, wijnjournalisten en wijnmeesters. “Ze hebben hun sporen zeker verdiend, dus”, lacht Anita.

De grote winnaar van de avond was Danny Van de Gaer van wijngaard ten Gaerde. Hij mocht vier prijzen meenemen naar huis, waaronder de hoofdprijs van beste Brabantse wijn. “Die was voor de Kerner 2022, een bijtgraag, licht frisse wijn”, zegt Danny. “Het is fijn te krijgen voor ons werk. We streven steeds naar hogere kwaliteit, en dat is vaak met vallen en opstaan.”

Passie voor wijn

Met het evenement wil de Commanderij de Brabantse wijn in de kijker zetten. “Ik kan met vreugde zeggen dat de kwaliteit van de wijnen er steeds op vooruit gaat”, zegt Anita. “Dat kan de jury enkel beamen. Niet onlogisch, want de kennis van de wijnbouwers blijft vergroten. Vroeger was het eerder een hobby, maar steeds meer wijnbouwers staan met passie in het vak en doen er alles aan om de best mogelijke wijn te kunnen schenken.”