Ondernemen en kansen zien, het zit de Keerbergse familie Torfs in het bloed. Toen in de jaren ‘60 de verkoop van brievenbussen aan een opmars begon, ging vader Frans Torfs (86) al snel aan de slag als producent van betonnen brievenbussen. Hij combineerde brievenbussen vanaf 1975 met een kleine speelgoedwinkel, als franchisenemer van de speelgoedwinkelketen Christiaensen die in de jaren ‘70 ’n ‘80 meer dan dertig vestigingen telde.
“Eigenlijk was het alweer gewoon een kans die hij zag en greep”, vertelt zoon Bruno. “Christiaensen ging op dat moment met het franchisesysteem van start. En mijn vader zag dat wel zitten. Maar hij ondervond al snel dat het niet gemakkelijk was om de speelgoedwinkel open te houden in dezelfde kleren waarmee hij net in de beton had gewerkt.”
Garage
Oorspronkelijk was de kleine winkel gewoon in de garage gevestigd, later volgden verschillende uitbreidingen. “Eerst werd het beneden altijd maar groter”, vertelt hij. “Het was de tijd dat kinderen speelgoed in de winkel begonnen te ontdekken. Voordien maakten ze het meestal zelf.”
In 1990 werd een extra verdieping gebouwd bovenop de speelgoedwinkel waar de familie ook een sportwinkel begon. “Rond die periode begonnen de mensen almaar vaker te sporten”, weet Bruno die de winkel op 24-jarige leeftijd overnam. “De zaak werd herdoopt tot Christaensen Spel & Sport, maar dat niet de laatste naamswijziging. We zijn een paar keer van overkoepelende groep veranderd. Later werd het Intersport, nu heet de zaak 2Sport. De speelgoedwinkel Christiaensen werd dan weer Intertoys en later BeToys.”
“Kinderen zijn vandaag minder lang kind. Echt spelen, met speelgoed, doen ze nog maar tot ze een jaar of 7, 8 zijn”
Zaakvoerder, Bruno Torfs
Niet alleen de naam veranderde, ook het aanbod kende een grote evolutie. “In het begin hadden we vooral houten speelgoed, bouwdozen of de klassieke gezelschapsspelletjes”, aldus Bruno. “Met een kleine collectie konden we eigenlijk iedereen bedienen.”
Toen de reclame en later het internet furore maakte, staken veel meer rages de kop op. “Furby, de spinners of, als laatste, de fidgets. Sinds de jaren ’90 waren er geregeld rages die we heel goed in de winkel zagen, net zoals de wereld van het gamen.”
Internet
Intussen zag Bruno ook de kinderen zelf veranderen. “Kinderen zijn minder lang kind”, beseft hij. “Echt spelen, met speelgoed, doen ze nog maar tot ze een jaar of 7, 8 zijn. Daarna zitten ze op hun gsm en zijn ze met TikTok of YouTube bezig. Die evolutie zien we ook in de winkel. Jonge ouders kopen sneller via het internet en niet in een winkel.”
Twee jaar geleden werd Bruno getroffen door een ernstige immuniteitsziekte. Sinds dat moment speelde hij steeds vaker met het idee om de zaak te sluiten. “Het was geen gemakkelijke beslissing”, geeft hij toe. “Ik heb er toch een jaar over gedaan. Ook mijn vader heeft begrip voor mijn beslissing. De beste jaren waren de jaren van de Christiaensen. Dat is ook de naam die bij veel klanten nog leeft. Sommige kinderen staan hier bijna te wenen omdat hun winkel verdwijnt.”
Sinds de uitverkoop van start ging, staan veel kinderen al te wachten nog voor de opening van de winkel. “Vooral de grote stukken, zoals trampolines, jacuzzi’s of fitnesstoestellen gaan snel de deur uit”, geeft hij nog mee. “En als alles verkocht is, is het gedaan. Voortaan komt mijn gezondheid op de eerste plaats. Wat er nadien komt, zien we dan wel.”