In het UZ Leuven vond zondag de vijfde biotechdag plaats, een organisatie van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). Op de campus van Gasthuisberg toonden bedrijven hun onderzoek in de biotechnologie. De focus lag op de ontwikkeling van therapieën voor hersenaandoeningen en kanker.
De vijfde happening op rij van het VIB stond in het teken van de ontdekking van de magie van biotechnologie. Tijdens de biotechdag informeerden bedrijven en wetenschappers van verschillende universiteiten en uit diverse disciplines het brede publiek over de stand van zaken van hun onderzoek.
De aandacht ging dit jaar vooral uit naar onderzoek voor therapieën tegen alle vormen van kanker en hersenaandoeningen zoals alzheimer, parkinson, ALS en MS. Het publiek kon een bezoek brengen aan de onderzoekslaboratoria in Gasthuisberg. Maar ook lezingen, panelgesprekken, films, een theatervoorstelling, een interactieve beurs en een programma voor kinderen bijwonen.
De infosessies behandelden uiteenlopende aspecten van de twee centrale thema’s. Hoe kanker de stofwisseling beïnvloedt, van een fout in een gen tot kankertherapie op maat en een speurtocht naar de achilleshiel van kankercellen. Voor de hersenaandoeningen waren er sessies over multiple sclerose, van laboratorium tot patiënt, en ALS. De organisatoren boden ook een inzicht in de fascinerende wereld van de stamcellen.
“Het informeren van het brede publiek over hoe de biotechnologie vandaag oplossingen probeert te bedenken voor tal van problemen die zich in het dagelijkse leven voordoen, is belangrijk”, stelde de woordvoerster van het VIB. “De onwetendheid hierover is namelijk groot.”
“Wij concentreren ons op de gezondheidsproblematiek en het feit dat deze onderzoeken belangrijke doorbraken kunnenforceren. Na verloop van tijd kunnen ze immers leiden tot nieuwe geneesmiddelen. Alle schakels in dit proces spelen hun rol. Van het laboratorium tot biotechbedrijven en de farmaceutische industrie.”