Met de steun van VLAIO heeft Voka de digitale maturiteit kunnen meten van zo’n 2.000 ondernemingen. Uit de Voka QuickScan, uitgevoerd bij bedrijven uit de regio ziet Voka dat het gemiddelde maturiteitsniveau van Vlaamse kmo’s 2,54 op 5 is. Er is dus nog ruimte voor groei op digitaal vlak.
Voka’s digihub hielp onder andere schrijnwerkerij Kulapro in Waver al met hun digitalisering. “Digihub brengt de kennis van onderzoekscentra binnen handbereik van KMO’s. Specifiek in ons geval zorgde het ervoor dat we informatie uit een softwareprogramma live en gesynchroniseerd konden hergebruiken in een ander programma. Het laat ons toe om het beste van beide werelden te combineren en te implementeren, wat belangrijk is om groei in de toekomst mogelijk te maken”, verteld Bertrand Schrevens, zaakvoerder van Kulapro.
Digitaliseren om beter te ondernemen
In 2021 zijn reeds Digihubs opgericht als toegankelijke ruimtes om te experimenteren. Uit de ervaringen binnen dit project blijkt dat de digitaliseringsbehoeften van ondernemingen steeds complexer worden. In een voortdurend veranderend digitalisatie-ecosysteem is het van cruciaal belang dat bedrijven begeleid worden tijdens hun groei en transitiefasen.
“Vanuit Voka-KvK Vlaams-Brabant zijn we ervan overtuigd dat de juiste digitalisering kan leiden tot een breed scala aan voordelen, waaronder optimalisatie van producten en processen, rendementsverbeteringen, verhoogde klanttevredenheid en verbeterde kwaliteit, kortom een return on investment”, aldus Roel Raymaekers, Manager Duurzaam en Innovatief Ondernemen.
Om de analyses uit te voeren werkt Voka-KvK Vlaams-Brabant samen met het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL), Leuven Security Excellence Consortium (L-SEC), VUB, Erasmushogeschool Brussel, Flanders Make, Sirris en Hogeschool UCLL.