Het Brusselse bedrijf Camel-IDS ontwikkelt een therapie, voor borstkanker met uitzaaiingen naar de hersenen, op basis van antistoffen van kameelachtigen. Voor verder onderzoek en grotere tests op patiënten haalt het bedrijf 37 miljoen euro op.
Camel-IDS ontstond in 2014 als spin-off van de Vrije Universiteit Brussel. De onderneming werkt momenteel aan een therapie voor borstkanker met uitzaaiingen naar de hersenen. Daarbij wordt gewerkt op basis van antistoffen van kameelachtigen, waarbij de antistoffen als vervoermiddel worden gebruikt om de gekoppelde radioactiviteit tot bij de kankercel te brengen. “Tot nog toe worden de kankers van buitenuit bestraald, wat minder specifiek en gericht is”, zegt Ruth Devenyns, CEO van Camel-IDS. “Met onze technologie kunnen we gericht alle kankercellen in het lichaam opzoeken, laten binden en de radioactiviteit lokaal zijn werk laten doen.” Met deze nieuwe techniek worden gezonde cellen niet vernietigd wat bij een klassieke stralingsbehandeling wel kan gebeuren.
Kapitaalronde
Camel-IDS haalde 37 miljoen euro op bij onder meer Gimv, V-Bio Ventures, HealthCap, Novo Seeds, Pontifac en BioMedpartners. Het zou gaan om een van de grootste kapitaalrondes binnen de Europese biotechsector. Met de centen zullen ruimere tests met hogere dosissen radioactiviteit worden uitgevoerd op 20 tot 40 kankerpatiënten in verschillende Europese ziekenhuizen. Tot nog toe bleven de tests beperkt tot tien patiënten en gebruikte men lage dosissen radioactiviteit.
Andere types kanker
Als de tests positief uitvallen, dan zullen mogelijk ook andere types kanker met deze therapie behandeld kunnen worden, zoals longkanker en pancreaskanker.