Barry Callebaut meldde dinsdag de blijde geboorte van roze chocolade. De chocolademaker heeft een productiesite in Halle, de vroegere fabriek van Côte d’Or. Na de vondst van de witte chocolade 81 jaar geleden is dit de vierde chocoladesoort.
Barry Callebaut meldde dinsdag de blijde geboorte van roze chocolade. De chocolademaker heeft een productiesite in Halle, de vroegere fabriek van Côte d’Or. Na de vondst van de witte chocolade 81 jaar geleden is dit de vierde chocoladesoort.
“De nieuwe soort heeft een fruitige smaak van bessen en is smeuïg”, stelt de chocolademaker. De nieuwe chocolade kreeg de naam ruby, naar de cacaoboon die gebruikt wordt om de soort te maken. De bonen komen van over de hele wereld.
Zoektocht
Kleur en smaak ontstaan tijdens de productie en de verwerking van de bonen en zijn niet toegevoegd. “De chocolade werd ontdekt uit een selectie van veel verschillende soorten cacaobonen”, zegt woordvoerder Korneel Warlop. “Het is een lange zoektocht van dertien jaar geweest naar die cacaoboon.”
De Duitse Jacobs University was betrokken bij de ontwikkeling. Het bedrijf stelde de nieuwe chocolade dinsdag voor in de Chinese havenstad Shanghai.
Barry Callebaut produceert chocolade voor de voedingssector. Het bedrijf ontstond in 1996 uit de fusie van het Belgische Callebaut en het Franse Cacao Barry. De hoofdzetel van de groep bevindt zich in Zürich. Barry Callebaut telt in ons land twee vestigingen: in Halle in het Pajottenland en in het Oost-Vlaamse Wieze.
De vorige nieuwe chocoladesoort dateert van 1936. Toen bracht het Zwitserse Nestlé witte chocolade op de markt.