Belgische biertapas, het moest er ooit van komen. Speciaalbieren en tapas: de Belgische trots meets zuiderse aperitiefhapjes. Het concept komt van Karl Van Malderen die vanuit Opwijk Vlaanderen wil veroveren met bapas en bierpairing. Bij elk zwaar bier verzint hij wel een ander culinair recept.
Een tapa is traditioneel een eetlustopwekkend hapje dat in Spaanse cafés bij een alcoholhoudend drankje wordt genuttigd. Een concept zo oud als de straat. Bierpairing borduurt daarop verder. Het is een theorie ontwikkeld door Karl Van Malderen (42), docent voedings- en gezondheidsleer aan de Erasmushogeschool Brussel.
“We gingen zopas van start met bierpairing. Met dit project willen we het gastronomisch potentieel van Belgisch speciaalbier en het bijhorend vakmanschap beschermen, ondersteunen en promoten.” Van Malderen richt zich op de bier- en foodlover maar het Belgische kwaliteitsbier staat centraal.
“We benaderen het bier zintuiglijk en op een heel begrijpelijke wijze. We kijken, ruiken, proeven en voelen het bier aan. Vanuit die indrukken en op basis van een wiel dat we speciaal voor bierpairing construeerden, maken we verrassende en smaakvolle recepten bij elk type bier.” Zoals de parmezan cheesecrackers met zwarte olijven en het beste bier van de wereld (foto).
Van Malderen lanceert vanuit Opwijk ook een beerpairingacademie. “We bieden inspirerende initiatiesessies en opleidingen voor de vakspecialist aan. Via een doorgroeisysteem willen we binnen onze academie partners en ambassadeurs van een uitzonderlijk niveau vormen. In november is een eerste Nederlandstalige cursus voor de vakspecialist gepland.”
De start wordt ondersteund door de lancering van het boek Bapas, uitgegeven bij Manteau. De auteur signeert op de nakende boekenbeurs in Antwerpen. Van Malderen neemt met zijn creatie deel aan de Gourmand World Cook Book awards 2015-‘16. Het boek is in die competitie ingeschreven in de categorie innovation & drinks.