Het verhaal van Au Flan Breton gaat meer dan honderd jaar terug, begonnen in Brussel en in de loop der jaren overgenomen door Frederik Delrue en zijn vrouw Petra Amerijckx. Onder hun leiding groeide het aantal bakkerijen tot een piek van zestien. Ondanks dat er nu nog twaalf over zijn, blijven ze vastberaden.
Uitdagingen
De afgelopen jaren waren niet zonder uitdagingen. Grote crises, zoals de energiecrisis, stijgende lonen en de prijsstijgingen van grondstoffen als graan, boter en eieren – soms tot wel vier keer – hebben bijgedragen aan de moeilijke omstandigheden. De coronapandemie had ook zijn impact, vooral op de omzet afkomstig van bedrijven. Maar ondanks deze tegenslagen blijft het team gefocust op groei en innovatie.
“Tijdens de coronacrisis hebben we ons goed weten aan te passen, maar de latere stijging van kosten door bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal en energie heeft ons ook geraakt”, legt Delrue uit. “We hebben ambitieuze plannen voor een nieuw atelier en de opening van nieuwe winkels, maar door de Belgische vergunningsproblematiek loopt dit vertraging op.”
“We hebben een haalbare route om onze schulden af te betalen en kunnen onze ambities waarmaken”
Frederik Delrue, zaakvoerder Au Flan Breton
Een belangrijke beslissing was het sluiten van vier winkels. Dit heeft niet alleen de druk van de productie verlaagd, maar stelt het team ook in staat om de kwaliteit van hun producten verder te verbeteren en de klanttevredenheid en service naar hun klanten te verhogen. “We willen onze klanten de best mogelijke ervaring bieden, en dat kan alleen als we ons kunnen concentreren op de kwaliteit van ons aanbod”, zegt Delrue.
Recentelijk is er ook een operationele kracht bijgekomen, Oliver Grosjean, die zich richt op het versterken van de interne structuren. “We zijn hard aan het werk om processen te digitaliseren en te optimaliseren. Dit helpt ons om efficiënter te werken en nog beter in te spelen op de behoeften van onze klanten”, voegt Delrue toe.
Steun
Frederik en Petra hebben de moed niet opgegeven en werden ondersteund door experts in gerechtelijke reorganisaties die in hen geloven en bevestigen dat er nog steeds vertrouwen is in hun businessmodel. “Dankzij deze steun hebben we een haalbare route om onze schulden af te betalen en kunnen we onze ambities waarmaken. We gaan weer groeien!”
Met deze positieve instelling en de vastberadenheid om te innoveren, staat Au Flan Breton klaar voor de volgende stap. “Het beste moet nog komen”, besluit Delrue. “We willen groeien, maar eerst zorgen voor kwaliteit en service. Dan komt de groei vanzelf.”