GEETBETS – Bakkerij Vanvuchelen uit Geetbets heeft een 3D-printer in gebruik genomen voor de personalisatie van de producten, onder andere speculoos en snoepgoed.
Persoonlijke kaartjes vastmaken aan zakjes snoep is wat achterhaald, consumenten willen gepersonaliseerde producten. Bakkerij Vanvuchelen uit Geetbets speelt met een nieuwe 3D-printer in op deze evolutie. “Heel wat mensen willen nu bedrukte suikerbonen, snoep en speculoos”, aldus zaakvoerster Erika Vanvuchelen. “Om aan die vraag te kunnen voldoen hebben we een 3D-printer in het productieproces opgenomen.”
Sneller anticiperen
Vroeger nam de realisatie van bijvoorbeeld gepersonaliseerde koekjes heel wat tijd in beslag, tot een maand, omdat de onderneming een beroep moest doen op externe partners. Met de ingebruikname van de 3D-printer blijft het hele productieproces binnen de muren van het bedrijf wat Vanvuchelen de kans biedt snel te anticiperen op persoonlijke vragen van klanten. “Een klant vraagt een bepaalde bedrukking die we ontwerpen op de computer. Vervolgens wordt de mal gemaakt door de 3D-printer, wat maar enkele uren in beslag neemt. Finaal kan het gepersonaliseerde ontwerp de eerstvolgende keer mee wanneer we aan het bakken zijn”, aldus nog Vanvuchelen.
Erkenningen
Bakkerij Vanvuchelen heeft nog meer goed nieuws in petto. Na vorig jaar de Grazense speculaas zijn dit jaar de speltspeculaas, de Grazense amandelspeculaas, de appelspeculaas en het perenbrood van Erika erkend als ‘Vlaams-Brabants Streekproduct’ door de vereniging Straffe Streek. Als toetje op de taart wordt de ambachtsvrouw op 23 april aanstaande geïntroniseerd als officier in de Keizerlijke Commanderie van de edele Haspengouwse Fruyteniers. Dat eerbetoon heeft ze te danken aan haar perenbrood en appelspeculaas. En Erika brengt meteen ook een nieuwigheid op de markt: de speculaaspaashaas.