Axuplan biedt ondersteuning bij de Gerechtelijke Reorganisatie Procedure (GRP) voor bedrijven in nood. Hoe vroeger er wordt ingegrepen, hoe groter de kans op herstel.
Door de aanhoudende gezondheidscrisis wordt verwacht dat steeds meer bedrijven in financiële moeilijkheden zullen geraken wanneer de steunmaatregelen, die de economie momenteel draaiende houden, aflopen. Er zou volgens meerdere bronnen een vloedgolf van tienduizenden faillissementen op ons afkomen. Zeker nu het moratorium op faillissementen geëindigd is op 31 januari 2021.
Gelukkig heeft de wetgever een juridisch kader voorzien, bekend onder de noemer Gerechtelijke reorganisatie Procedure (GRP), die de vroegere Wet Continuïteit Ondernemingen (WCO) vervangt. “De GRP biedt bedrijven in nood de kans om hun financieel evenwicht te herstellen mits de indiening van een verzoekschrift en de uitvoering van een door de rechter gehomologeerd reorganisatieplan”, zegt Jan Gilis van Axuplan.
Om deze procedure op te starten zijn, op straffe van onontvankelijkheid indien niet voorhanden, zijn heel wat boekhoudkundige en andere documenten vereist (bv. 2 recentste jaarrekeningen, resultatenrekening die maximaal drie maanden oud is en opgesteld is met de bijstand van een erkend boekhouder, lijst van de schuldeisers…) Voor de verzameling van al deze cijfergegevens moet de onderneming vaak een beroep doen op andere partijen.
Axuplan zegt de geschikte partner te zijn om bedrijven doorheen de procedure te loodsen. Daarnaast biedt Axuplan ook hulp bij de organisatie van groeibedrijven volgens internationale normen. Axuplan werd eind vorig jaar opgericht en telt 4 vennoten. Voor de juridische vraagstukken werd Axuplan samen met door de wol geverfde advocaten. Het bedrijf heeft onder andere een vertegenwoordiging in Rotselaar en Sint-Genesius-Rode.
Axuplan bestaat uit managing partners Kurt Lemmens en Jan Gilis en consultants Dirk Peeters en Yan Langenakens.