image

Associatie KU Leuven haalt hogescholen aan

LEUVEN – De KU Leuven gaat intenser samenwerken met de hogescholen binnen de Associatie KU Leuven. Het onderscheid tussen universiteit en hogescholen wordt minder strak: samen bieden ze vanaf volgend jaar zelfs de vernieuwde lerarenopleiding aan.

De KU Leuven gaat nauwer samenwerken met de hogescholen binnen de Associatie KU Leuven: Vives, UC Leuven-Limburg, Thomas More, Odisee en Luca School of Arts. Onder de vorige rector, Rik Torfs, bekoelde de samenwerking met de hogescholen. In 2017 gaf Torfs aan het studentenblad ­Veto toe alleen fan te zijn van de Associatie KU Leuven als ‘plek van ontmoeting’ en niet als ‘superstructuur’. Luc Sels, de huidige rector, gooit het roer om. De associatie moet opnieuw een rol van betekenis spelen en dus – in een erg competitief landschap – de machtsbasis van de KU Leuven en haar hogescholen versterken.  De Associatie KU Leuven is goed voor veertig procent van de studenten in het hoger onderwijs en domineert op ­associatieniveau het landschap. In totaal telt de associatie 100.000 studenten op 23 campussen.

Samen vernieuwde lerarenopleiding aanbieden 

De associatie maakt het huidige, strikte ­onderscheid tussen hogescholen en universiteiten zelfs (een beetje) minder strak. De KU Leuven gaat samen met de hogescholen binnen de associatie nu samen delen van de vernieuwde lerarenopleiding aanbieden. Wie al een bachelor- of masterdiploma heeft en nog leraar wil worden, kan vanaf volgend jaar een verkort traject van de nieuwe educatieve bachelor of master ­volgen. Over die lerarenopleiding is hard gebikkeld, want de Vlaamse hogescholen zagen met lede ogen aan hoe alleen de universiteiten de master mochten organiseren.

Kwaliteitsbewaking 

Hoewel nu onderdelen van de master ­samen met een hogeschool worden aangeboden, blijft het logo van de KU Leuven op het diploma prijken. Concreet mikken de universiteit en de hogescholen op ongeveer 25 procent gedeelde vakken, al lukt dat nog niet op elke locatie. Wettelijk zijn er geen bezwaren. De KU Leuven blijft verantwoordelijk voor de kwaliteitsbewaking van de master, de hogescholen voor de bachelor.

Nieuwe algemeen directeur 

De Associatie KU Leuven kreeg ook een nieuwe structuur en trok op 1 februari dit jaar een nieuwe algemeen directeur aan, beleidsmaker, onderwijsspecialist en bruggenbouwer Ann Verreth (1972°). Haar benoeming maakt deel uit van de nieuwe strategische prioriteiten en toekomstgerichte werking van de Associatie KU Leuven. Als het van Sels afhangt, organiseren de universiteit en de hogescholen ook samen programma’s in het kader van levenslang leren, maar daar is op dit moment geen publieke financiering voor.