Volgens Bert De Smet, directeur van Asmodee België, zijn er heel wat voordelen aan samen pauzeren met een gezelschapsspel. “Het helpt om te ontspannen en te deconnecteren, om daarna de werkdag met meer energie verder te zetten. En bovendien leer je elkaar op een informele manier kennen.”
Iedereen betrokken
Lease a Bike uit Oudergem, een snel groeiende speler in de Belgische fietsleasewereld, nam de proef op de som en verzamelde een tiental collega’s rond de spelletjestafels.
“Het was de ideale manier om samen te zijn en even niet over het werk te praten”, zegt Jasmien Coolen. “Niet iedereen speelde mee, maar iedereen was wel betrokken. Ook wie niet speelde, hield het spelverloop nauw in de gaten of speelde scheidsrechter, wat ook voor de nodige hilariteit zorgde. We gaan gezelschapsspellen dus zeker op kantoor laten liggen en ze zullen de komende maanden zonder twijfel nog vaker uit de kast gehaald worden.”
Positieve effecten
Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven, kan bedrijven alleen maar aanmoedigen om zelf ook een aantal gezelschapsspellen te voorzien voor hun werknemers.
“Nu we meer hybride werken en elkaar minder vaak zien op bureau dan vroeger, is het absoluut een goed idee om als werkgever ontspannende activiteiten te faciliteren, in welke vorm dan ook. Gezelschapsspellen zijn een laagdrempelige manier om elkaar beter te leren kennen. Door samen te spelen, creëer je een band met je collega’s. Wie samen plezier maakt, werkt doorgaans ook beter samen, wat alleen maar positieve effecten heeft op de energie, het teamgevoel en de productiviteit.”