Van de 37 vestigingen die Blokker wil sluiten, liggen er al zeker vijf in Vlaams-Brabant. Het gaat om de filialen in Aarschot, Halle, Drogenbos, Sint-Pieters-Leeuw en Vilvoorde. Aarschot behoort tot het lijstje van zeven winkels die volgens de directie van de huishoudketen de slechtste resultaten voorleggen.
De andere winkels die met sluiting bedreigd zijn, scoorden volgens de directie het slechtst op rendabiliteit maar ook op kwaliteit van bijvoorbeeld accommodatie of bereikbaarheid. Halle en Vilvoorde hebben nu al af te rekenen met een grote leegstand.
De vakbonden gaan proberen om via de procedure-Renault zoveel mogelijk banen te redden. “Sommige personeelsleden werken al 25 of 30 jaar bij Blokker”, zegt Pascal Strube van de socialistische vakbond. De keten hanteerde al enkele jaren een aanwervingsstop.
Daarnaast willen de bonden een geloofwaardig toekomstplan voor de keten. Ze wijzen erop dat de directie al langer wist dat het niet goed ging met Blokker. “Ze hebben te lang getalmd met investeringen.”
Op 14 februari is een eerste informatievergadering gepland met de directie. “We willen er onder meer een lijst krijgen van het personeelsbestand”, zegt Marc Jacobs van de christelijke vakbond. “De directie heeft ons verzekerd dat ze haar medewerking gaat verlenen om het aantal naakte ontslagen zoveel mogelijk te beperken.”
In de Blokker-winkels die wél open blijven, wordt het masterplan verder uitgerold. Dat betekent een ruimere en luchtigere inrichting en een duidelijker assortiment. In het verleden had Blokker de reputatie dat je er zowat alles kon vinden. Ze willen nu opnieuw aansluiten bij de traditie en zich profileren als dé huishoudspecialist.