umicore

Akkoord over sociaal plan bij Umicore

Bij materialengroep Umicore hebben de directie en de vakbonden een akkoord over een sociaal plan bereikt. Dat meldde de liberale vakbond ACLVB woensdag en Umicore bevestigt het nieuws.

In november maakte Umicore bekend dat het wereldwijd ongeveer 260 banen zou schrappen om kosten te besparen. In België zouden tot 107 jobs verdwijnen, op de site in Olen en het hoofdkantoor in Brussel. Volgens ACLVB-secretaris Christophe Van Audenhove gaat het om 76 functies in Olen en 31 in Brussel.

Inzetten op vrijwillig vertrek

Nu hebben de directie en de verschillende vakbonden een akkoord bereikt over een sociaal plan voor het getroffen Belgische personeel. Daarbij is het volgens ACLVB-secretaris Christophe Van Audenhove de bedoeling om zo veel mogelijk in te zetten op vrijwillig vertrek.

“Vertegenwoordigers van de vakbonden en Umicore hebben na constructieve besprekingen een akkoord bereikt over begeleidende maatregelen en de informatie- en consultatiefase werd formeel afgesloten”, bevestigt ook Umicore-woordvoerster Marjolein Scheers, die niet wil ingaan op verdere details. “We zullen nu met alle betrokkenen de verdere uitvoering aanvatten.”

Hoeveel naakte ontslagen er uiteindelijk zullen vallen, zal pas blijken na 9 februari. Tot dan hebben personeelsleden de kans om in te gaan op een vrijwillige vertrekregeling. Het sociaal akkoord omvat “financiële incentives” daartoe, zegt Van Audenhove. Er zou geen gebruik worden gemaakt van SWT (het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag, het vroegere brugpensioen).

Opdoeking batterijactiviteiten

In Olen doekt Umicore de batterijactiviteiten op, legt de ACLVB’er uit. Daardoor gaat daar rechtstreeks een veertigtal banen verloren, onder wie veertien arbeiders die in aanmerking zouden komen voor een herplaatsing. De overige jobs die Umicore schrapt, zowel binnen de site in Olen als in Brussel, zijn verbonden met die activiteiten, luidt het. Een derde van de banen die op het hoofdkantoor sneuvelen, zijn functies op de financiële dienst, aldus nog Van Audenhove.