AARSCHOT – Met het afblazen van de verzegeling van Villa De Proost maandag is de strijd om het voortbestaan van het Rillaarse wooninitiatief niet gestreden. De hoogbejaarde bewoners blijven erbij dat het om een cohousingproject gaat onder de vleugels van een private stichting. Het Agentschap Zorg en Gezondheid wordt onredelijkheid verweten omdat ze vasthoudt aan de kwalificatie woonzorgcentrum, wat een vergunning en erkenning vereist. “Villa De Proost is een illegaal woonzorgcentrum”, zegt woordvoerder Joris Moonens van het Agentschap.
“We kunnen nu niet anders dan de burgemeester te vragen om op te treden en deze niet-erkende uitbating stop te zetten.” zegt woordvoerder Joris Moonens van het Agentschap. “We beseffen zeer goed dat zo’n gedwongen sluiting een grote impact heeft op de mensen die er wonen en dat zij wellicht liever blijven waar ze zijn. Maar het is onwettig om de zorg- en dienstverlening van een woonzorgcentrum aan te bieden zonder erkend te zijn. Zo’n erkenning betekent immers dat je moet voldoen aan minimale en noodzakelijke kwaliteitseisen, bijvoorbeeld rond personeel en brandveiligheid. De erkenning betekent ook dat daar ook toezicht op is door de overheid. Zonder erkenning onttrek je je aan die voorwaarden en aan dat toezicht. Dat kunnen we niet toestaan, in het belang van de veiligheid van wie er woont.”
Onafhankelijke beroepscommissie
Op 8 januari vorig jaar besliste het Agentschap dat Villa De Proost de deuren moest sluiten. Deze beslissing werd bevestigd door de onafhankelijke beroepscommissie. “Voor de sluiting van dit illegale woonzorgcentrum zijn we niet over één nacht ijs gegaan”, zegt Moonens nog. “De uitbaters en advocaten stellen allerlei constructies op om het te doen lijken dat dit geen woonzorgcentrum is, maar dat is meermaals vastgesteld door Zorginspectie en is voor de veiligheid van de bewoners niet toegestaan in de Vlaamse wetgeving.”
Schorsing sluitingsbevel verworpen
Na de beslissing, die gepubliceerd werd in het Belgisch Staatsblad, startte de uitbating van Villa De Proost een burgerlijke rechtszaak en een procedure voor de Raad van State. “Telkens werden de vorderingen tot schorsing van het sluitingsbevel verworpen. Vervolgens kregen de uitbaters van Villa De Proost tot 15 september vorig jaar de tijd om hun deuren te sluiten. Op 16 september verbleven er nog steeds vier oudere bewoners. Zorginspectie werd overigens de toegang tot het gebouw geweigerd door de uitbaters om dat te kunnen vaststellen. Om die redenen hebben we de burgemeester gevraagd Villa Proost te verzegelen”, klinkt het nog.
Private stichting
Dat Villa De Proost momenteel functioneert onder de vleugels van een private stichting is voor Moonens een nieuw gegeven. “Oké, dat zullen we bekijken. We hebben dan ook vernomen dat het stadsbestuur contact zal opnemen om opnieuw in gesprek te gaan”, besluit Moonens.