Ingrijpende gevolgen voor Wetteren
Naast de geplande personeelsinkrimping zal de afdeling Micro-Cables, die verwarmingskabels produceert, vermoedelijk verhuizen naar Zwevegem. Hoewel Bekaert stelt dat ‘uitdagende marktomstandigheden’ de herstructurering noodzakelijk maken, roept ACLVB op tot transparantie over de toekomstplannen. “De impact van deze beslissing op de werknemers en de regio mag niet onderschat worden”, aldus De Wilde. “We verwachten van Bekaert een duidelijke visie op hoe zij deze herstructurering sociaal correct willen aanpakken.”
Falend industriebeleid
De situatie bij Bekintex staat niet op zichzelf. Het is een zoveelste voorbeeld van hoe werknemers het slachtoffer worden van korte termijnbeslissingen. Zes jaar geleden zorgde een conflict over bonussen al voor spanningen op de werkvloer.
“Deze ontslagronde toont nog maar eens hoe kwetsbaar onze industrie is zonder een sterk beleid”, verduidelijkt De Wilde. “Investeringen mogen geen loze beloftes zijn; ze moeten leiden tot échte werkzekerheid. Een toekomstgericht industrieel beleid is geen luxe, maar een noodzaak.”
Oproep tot actie
ACLVB herhaalt zijn oproep aan beleidsmakers en bedrijven om gezamenlijk werk te maken van een sterk industrieel beleid dat niet alleen technologische innovatie ondersteunt, maar ook duurzame jobs garandeert.
“Het is hoog tijd voor actie”, besluit De Wilde. “We kunnen niet blijven toekijken hoe bedrijven werknemers opzadelen met onzekerheid en angst. Er moet werk gemaakt worden van een lange termijnvisie om dergelijke schokgolven te vermijden.”