TRADE UNIONS PROTEST ACTION Union members pictured during a protest action day of the joint unions, socialist (ABVV-FGTB), christian (ACV-CSC) and liberal (ACLVB-CGSLB), against against the ongoing government negotiations, Friday 13 December 2024, in Brussels. BELGA PHOTO HATIM KAGHAT

ACLVB roept politici ter verantwoording tijdens actie: “Geen excuses meer! Tijd voor oplossingen voor werkend België!”

De nationale sensibiliseringsactie van de drie vakbonden bracht vrijdagochtend duizenden werkenden samen in Brussel om te pleiten voor rechtvaardige en toekomstgerichte beleidsmaatregelen rond fiscaliteit en koopkracht. Volgens ACLVB, de sociaalliberale vakbond, is de tijd van loze woorden en politieke spelletjes voorbij.

Nationaal Voorzitter van ACLBV Gert Truyens stuurde een duidelijke boodschap naar de politieke onderhandelaars. “Hier staan betekent dat we alweer maanden stilstaan. Het is tijd om samen overlegde oplossingen te vinden voor werkend België en wel nu. Belangrijke vraagstukken worden nu zonder ons besproken, dat is niet alleen inefficiënt, maar ook onrechtvaardig.”

Nood aan consistent beleid

De Sociaalliberale Vakbond uitte stevige kritiek op het gebrek aan vooruitgang in de regeringsonderhandelingen. “Het uitblijven van oplossingen raakt de werkenden direct”, zegt Truyens. “Onze industrie heeft het moeilijker dan ooit, en de koopkracht van gezinnen blijft dalen. Dit kan zo niet langer.”

Truyens benadrukt ook de inconsistentie in de politiek voorstellen rond koopkracht. “Wat de ene hand geeft, neemt de andere weer weg. Enerzijds maaltijdcheques verhogen en anderzijds eco-cheques afschaffen illustreert het gebrek aan samenhang”, stelt Truyens. “Mensen hebben nood aan een consistent beleid dat hen écht vooruithelpt.”

Oplossingen

ACLVB schuift twee concrete en sociale voorstellen naar voren, waarover het rond tafel wil zitten. “Volgende maand willen we hier niet meer staan, maar aan tafel zitten. Het is dáár dat overlegde oplossingen gevonden worden”, aldus Truyens.

Allereerst pleiten ze voor de invoering van een Progressieve Dual Income Tax (PDIT). Dit systeem verdeelt inkomsten uit arbeid en kapitaal en belast deze afzonderlijk en progressief. Het doel is om niet alleen de belastingdruk op arbeid te verlichten, maar ook de rechtvaardigheid in het fiscale systeem te vergroten. Volgens berekeningen van ACLVB zou dit systeem een jaarlijkse netto-opbrengst van meer dan 1.350 euro voor werknemers opleveren én extra inkomsten genereren voor het land.

“Dit is een eerlijke en toekomstgericht oplossing die zowel de werknemer als de samenleving vooruit helpt. Bovendien ondersteunt de OESO dit voorstel. Waar wachten de onderhandelaars nog op?”, vraagt Truyens.

Ook stellen ze een stop op het misbruik van managementvennootschappen voor als oplossing. Elk jaar gaan miljoenen euro’s verloren door belastingontwijking via managementvennootschappen. Deze constructies stellen managers, consultants,… in staat om via de vennootschapsbelasting aanzienlijke lagere belastingen te betalen, waardoor ze bijvoorbeeld ook beduidend minder bijdragen aan de sociale zekerheid.

“We roepen op om, net als in andere landen, deze ontwijkingspraktijken aan te pakken en het lek in de sociale zekerheid en de belastingen te dichten”, benadrukt Truyens. “Onze voorstellen zijn concreet, haalbaar én sociaal. Al maanden zijn we, als vertegenwoordigers van werkend België, bereid om onze verantwoordelijkheid op te nemen. Samen met ons tot overlegde oplossingen komen is geen bijzaak, maar een absolute noodzaak”, besluit Truyens.