90595797_2502046090035096_3832957659674312704_n

Acco trekt van ene historische blikvanger naar andere

LEUVEN – Acco, uitgeverij, drukkerij en uitbater van een handvol gespecialiseerde boekhandels in Vlaanderen, verhuist zijn hoofdkantoor langs de Blijde Inkomststraat in Leuven naar de vrijgekomen ruimte in de gewezen Leuvense foodmarkt De Smidse. Dat bevestigt algemeen directeur Vicky Adriaensen aan onze redactie. Met de verhuizing trekt de jarige coöperatieve vennootschap van de ene historische blikvanger naar de andere. 

De uitgeverij en ondersteunende diensten van coöperatieve vennootschap Acco resideren al heel wat jaren in het monumentale gebouw langs de Blijde Inkomststraat 22 in Leuven. Komende zomer komt daar verandering in omdat de hoofdzetel verhuist naar de vrijgekomen ruimte in de (gewezen) foodmarkt De Smidse, in de buurt van de Leuvense Vaartkom.

Positieve dynamiek 

“De met de jaren opgebouwde positieve dynamiek binnen Acco willen we verder concretiseren met een grotere mate van interactieve samenwerking in De Smidse”, zegt algemeen directeur Vicky Adriaensen. “Ons huidige gebouw langs de Blijde Inkomststraat is erg mooi en aangenaam om in te werken maar nogal aan de ruime kant in verhouding tot het aantal mensen dat er werkt. De 30 medewerkers van de uitgeverij en de ondersteunende diensten beschikken over 4 verdiepingen, waardoor veel open ruimte niet voldoende benut wordt. Ook omwille van die reden hebben we beslist de hoofdzetel te verhuizen.”

Snel op de bal 

Omdat foodmarkt De Smidse geen doorslaand succes bleek te zijn, besliste eigenaar ViRiX vorig jaar het concept wat bij te sturen. De voedingsmarkt werd verkleind en de vrijgekomen ruimte werd ter beschikking gesteld voor andere professionele initiatieven. Acco speelde snel op de bal. “Onze ruimte in het mooie historische gebouw van De Smidse zal deels open zijn maar we voorzien ook afsluitbare ruimten voor bijvoorbeeld vergaderingen”, zegt Adriaensen nog.

60 jaar Acco 

De verhuizing valt samen met het 60-jarige bestaan van Acco, uitgeverij, drukkerij en uitbater van vijf gespecialiseerde boekhandels (Leuven, Heverlee, Antwerpen, Gent en Kortrijk). “De voornoemde activiteiten doen we nog altijd maar de focus is mettertijd wel voor een stuk verlegd naar de leerconsultancy voor klanten uit het hoger onderwijs (universiteit en hoge school). waarbij we vooral docenten proberen te ondersteunen om optimale leerervaringen te bouwen, om zo tot een beter leerrendement en hogere slaagpercentages te komen. Onze oorspronkelijke democratische gedachte blijft dus overeind, maar heeft niet alleen focus zoals in het begin op de beste prijs, maar ook op de best mogelijke kwaliteit en goede leerresultaten voor een zo groot mogelijke groep”, klinkt het.

Vicky Adriaensen, CEO Acco

Historiek 

Acco is een studentencoöperatieve, gegroeid in de tweede helft van de jaren ’50 in de schaduw van KU Leuven met het doel de drempel tot de universiteit te verlagen. In 1960 werd Acco in de vorm van een coöperatieve vennootschap opgericht. De directe aanleiding hiertoe was de wet van 1960 op het hoger onderwijs waarbij huisvesting en restauratie werden gesubsidieerd (en binnen de universitaire organisatie bleven), terwijl boeken en studentenmateriaal buiten de subsidiëring vielen en hiervoor een nieuwe financieringsformule diende gevonden te worden. Acco is door de jaren heen een coöperatieve gebleven waar zowel oud-studenten als huidige studenten een belangrijke vertegenwoordiging hebben in de raad van bestuur en aldus mee het beleid bepalen.

Nederland 

Behalve de activiteiten in België is Acco ook actief in Nederland.