Studeren wordt ieder jaar duurder. Aan het begin van dit academiejaar becijferde de KU Leuven nog dat een student jaarlijks een budget van gemiddeld 300 tot 500 euro moet voorzien voor de aankoop van studiemateriaal. In sommige opleidingen loopt dat bedrag zelfs op tot 750 euro. Met ook nog eens stijgende kotprijzen kijken studenten meer dan ooit naar hun portefeuille.
Dat vertaalt zich ook in de studieboekenmarkt: studenten kopen bewust minder nieuw aan. Dat blijkt uit een recente enquête bij 1.125 studenten door uitgeverij en boekhandel Acco. 49 procent van de bevraagde studenten kocht tijdens zijn of haar studentencarrière tweedehands studiemateriaal aan. Dat deden ze volgens het onderzoek vooral om financiële redenen. Kopers willen de prijs wat drukken door tweedehands te kopen, verkopers willen dan weer een centje bijverdienen.
Kwaliteitscheck
Studenten steken heel wat tijd en moeite in hun zoektocht naar een tweedehands studieboek, die zowel online als fysiek verloopt. Acco wil hun zoektocht naar manieren om de kosten te drukken vergemakkelijken. De studieboekenwinkel start met een tweedehandsplatform waar enkel de meest recente boeken te koop worden aangeboden.
“Als studentencoöperatieve, opgericht door en voor studenten, is het onze morele plicht om hoger onderwijs zo betaalbaar mogelijk te houden”, zegt CEO Inge Vander Velpen. “We voelden al een tijdje aan dat de tweedehandsmarkt sterk leeft onder de studenten. De studie bevestigt ons vermoeden en toont dat er een grote nood was om die markt als uitgever van studiemateriaal te faciliteren. We hopen om, mede dankzij ons online platform, studeren betaalbaar te houden. Het verschil met de bestaande tweedehandsmarkt zit hem in onze kwaliteitscheck, waardoor studenten zeker zijn van de meest recente en juiste editie.”