AB InBev overweegt vlucht uit Leuven

ABINBEVTrekt AB InBev weg uit Leuven? Die kans is reëel nu de biergigant op het punt staat om grote concurrent SABMiller over te nemen. AB InBev wil de hoofdzetel om fiscale redenen verhuizen naar Londen. Op die manier kunnen de grootste aandeelhouders van de Britse brouwerij een zware (Belgische) belasting vermijden op toekomstige dividenden van het fusiebedrijf.

De nakende overname van SABMiller, van oorsprong een Zuid-Afrikaanse brouwerij met hoofdzetel in Londen, heeft grote gevolgen voor de toekomst van AB InBev. Sommige merken worden allicht verkocht. En nu dreigt ook een verhuis van Leuven naar Groot-Brittannië, op verzoek van SABMiller.

De nieuwe groep zou wereldwijd bijna een derde produceren van al het bier dat verkocht wordt. In de top tien van grootste bierbrouwers ter wereld heeft AB InBev een marktaandeel van 20,2 procent. SABMiller volgt op de tweede plaats met 9,5 procent, op de hielen gezeten door Heineken (9 procent).

Om een zware vermogenswinstbelasting te vermijden is SABMiller veeleer uit op aandelen dan op centen. De Amerikaanse sigarettenfabrikant Altria, eigenaar van onder meer Marlboro en met 27 procent grootste aandeelhouder van SABMiller, wordt een cruciale speler in de op komst zijnde megadeal op de brouwerijmarkt.

Altria haalt miljoenen aan dividenden binnen en wel belastingvrij, door een verdrag tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk dat taxatie alleen oplegt in het zogenaamde thuisland. Als de nieuwe groep de hoofdzetel in Leuven localiseert, wordt Altria onderworpen aan een zware belasting. Buitenlandse investeerders moeten in ons land belastingen betalen op dividenden.

Er is niet alleen Altria. De tweede grootste aandeelhouder van SABMiller dringt eveneens aan op een verhuis naar Londen. Het gaat om de steenrijke Santo Domingo Group uit Colombia, erfenis van Julio Mario Santo Domingo die meer dan honderd bedrijven controleert.

Een van de scenario’s is dat AB InBev deels naar Londen verhuist. Een integrale overplaatsing ligt delicaat wegens de historische band met Leuven en het familiaal karakter, met drie families die bijna dertig procent van de aandelen in handen hebben. Anderzijds is met het recente vertrek van topmanager Jo Van Biesbroeck naar voetbalclub Anderlecht de laatste Belgische vertegenwoordiger in de raad van bestuur verdwenen.