Afbeelding1 Bij een samenwerkingsverband met AB InBev is een flesje bier van Stella Artois nooit veraf. Foto mdt

AB InBev en Natuurpunt gaan samenwerken in natuurreservaat om overstromingen op te vangen

OUD-HEVERLEE, LEUVEN - Bierbrouwer AB InBev en Natuurpunt gaan voor vier jaar een partnerschap aan met als doel om het grondwaterniveau van natuurreservaat de Doode Bemde op te krikken. Daarnaast moet het project het risico op overstromingen, bij zware regenval, in de regio verminderen. De bierbrouwer investeert 400.000 euro in het project.

Nadat de jongste decennia de droogteperiodes en de intense regenval heviger werden door de effecten van klimaatverandering werd besloten om de Doode Bemde strategisch in te zetten als natuurlijk overstromingsgebied voor de Dijle. Daarnaast komt er door de verstedelijking in het Dijlebekken meer water in de rivier terecht.

Het samenwerkingsproject tussen AB InBev en Natuurpunt focust zich daarom op de verbetering van het grondwaterregime. “We gaan hier een verdere vernatting doorvoeren, zodat de Dijle haar oorspronkelijke functie als spons verder kan uitbouwen”, zegt erevoorzitter van Natuurpunt Lieven De Schamphelaere. “Zo creëren we hier een gebied dat overstromingen kan opvangen, liefst met proper water zonder erosie. Het water zou ook moeten indringen. Met de 400.000 euro van AB InBev in combinatie met Blue Deal middelen van de Vlaamse Overheid kunnen we dan ook belangrijke infrastructuurwerken uitvoeren om water op te houden.”

Beschermen tegen overstromingen

Op termijn moet het project ertoe leiden dat tot meer dan 400 miljoen liter water in het natuurreservaat kan opgevangen worden. “Het is een idee dat al een tijdje rijpt in onze hoofden”, aldus Yleni De Neve, duurzaamheidsmanager Europa bij AB InBev. “We zijn dan ook bijzonder trots dat we deze samenwerking kunnen aangaan, want het is het eerste waterherstelproject dat we binnen Europa opzetten.”

“Wij doen al heel veel binnen de muren van onze brouwerij, maar water is ook een aspect dat belangrijk is voor de omgeving waar wij opereren. Daarom wilden wij nu buiten onze muren kijken en partners zoeken om samen een project te ontwikkelen om de grondwaterkwaliteit- en beschikbaarheid in de omgeving van Leuven te verbeteren. Het mooie aan het project is ook dat het zelfs Leuven zal beschermen tegen mogelijke overstromingen”, besluit De Neve.

Voorbeeldproject

Ten slotte is ook het gemeentebestuur van Oud-Heverlee erg te spreken over de samenwerking. “Het is heel positief dat we het ecohydrologisch herstel van de Dijlevallei nog verder kunnen uitbouwen”, zegt schepen van Milieu en Klimaat Jos Rutten (Vooruit). “De inschakeling van de vallei als natuurlijk overstromingsgebied is toch wel een voorbeeld van hoe het elders in Vlaanderen zou moeten gebeuren.”

“We weten immers allemaal dat het Vlaamse waterbeleid niet honderd procent in orde is. Laat ons hopen dat men aan de hand van ons mooi voorbeeldproject ook op andere plaatsen anders gaat nadenken over het duurzaam omgaan met water”, besluit de schepen.