Leuven haalt opgelucht adem: AB InBev blijft in de hoofdstad van Vlaams-Brabant. Ook na de overname van SABMiller die dinsdag, één dag voor het verstrijken van de deadline, gerealiseerd werd. Alleen de juridische zetel van de nieuwe superbrouwer verhuist naar Londen. De maatschappelijke zetel van de fusiegroep komt in Leuven, dat vermoedelijk ook het operationele hoofdkwartier wordt.
De Britse beurswetgeving bepaalde de deadline van AB InBev voor een overnamebod op SABMiller op 14 oktober. Met een dag voorsprong bereikten de mondiale nummers één en twee van de brouwerijsector een akkoord voor bijna 95 miljard euro.
De vijfde keer was de goede. AB InBev verhoogde de voorbije dagen stelselmatig het bod tot 44 pond per aandeel. Dat kreeg finaal de goedkeuring van de raad van bestuur van SABMiller, de Britse brouwer met Zuid-Afrikaanse roots. Beide partijen gaan nu tot eind oktober voortwerken aan de deal.
AB InBev liet gisteren weten dat het van plan is om de hoofdzetel van het fusiebedrijf in Leuven te localiseren. Eerder was er sprake van dat Londen de voorkeur zou krijgen. Carlos Brito, de grote baas van AB InBev, was en is een uitgesproken voorstander van een localisatie in Leuven. Onder meer gelet op de historische banden van de brouwerij met Leuven en Vlaams-Brabant.
“Het is onze verwachting dat de nieuwe vennootschap opgericht wordt naar Belgisch recht en dat de maatschappelijke zetel in België gevestigd zal zijn”, zegt AB InBev-woordvoerster Kathleen Van Boxelaer. “Onze roots in België gaan tot eeuwen in de tijd terug en zullen altijd een belangrijk deel van onze identiteit en ons erfgoed zijn.”
Over de impact voor het personeel is het uiteraard nog veel te vroeg. In Turijn vond, ook al dinsdag, een Europese ondernemingsraad van AB InBev plaats. Op vragen van de vakbonden stelde de Europese directie dat zij volledig buiten de fusiegesprekken werd gehouden. Omdat SABMiller in ons land geen eigen distributie- of verkooporganisatie heeft, worden weinig problemen verwacht.