Brabantse Ardennen Foto: jvi

Aanhoudend personeelsgebrek dwingt chef David (47) om bekend restaurant na 73 jaar te sluiten

Na 73 jaar stopt het verhaal van restaurant De Brabantse Ardennen. Met veel pijn in het hart trekt Chef David Van Roy (47) deze maand de deuren van de veelgeprezen familiezaak een allerlaatste keer dicht.

Het is na een intensieve maar helaas ook zinloze zoektocht naar personeel dat chef-kok David Van Roy de loodzware beslissing nam om de deuren zijn restaurant De Brabantse Ardennen langs de Koning Albertstraat in Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek te sluiten. “Sinds februari ben ik op zoek naar extra helpende handen om de zaak mee draaiende te houden. Talloze interimbureaus tot zelfs hotelscholen toe werden aangeschreven. Ik lanceerde regelmatig oproepen via sociale media. Maar de respons bleef uit. Werkelijk niemand toonde interesse”, aldus David.

Met de hulp van enkele studenten en flexi-jobbers hield David de zaak draaiende. “En daar ben ik hen dankbaar voor. Maar die broodnodige vaste kracht bleef uit. Op die manier is routine opbouwen en de constante kwaliteit en service bieden die ik voor ogen heb jammer genoeg onmogelijk”, gaat de chef verder. “Daarom zullen de deuren van de Brabantse Ardennen op maandag 23 oktober definitief sluiten.”

Grootmoeder

De sluiting is meteen ook het einde van een tijdperk, want De Brabantse Ardennen opende maar liefst 73 jaar geleden voor het eerst de deuren. “Het was mijn grootmoeder die op deze locatie in 1952 de zaak opstartte, toen nog als café”, zegt David. “Begin de jaren ‘80 vormden mijn vader en moeder het café stapsgewijs om tot taverne/brasserie. Vervolgens nam ik in 2010 de fakkel over.”

Onder het motto ‘stilstaan is achteruitgaan’, bleef David de zaak doorheen de jaren moderniseren. Dankzij die inspanningen groeide De Brabantse Ardennen uit tot een hedendaags restaurant waar vernieuwing centraal staat, maar de gezellige sfeer nog steeds in de lucht hangt.

Dat de gemotiveerde chef zijn koksmuts weldra dus met veel tegenzin aan de haak hangt, is een understatement. “Ik heb alle mogelijke pistes bewandeld om open te blijven en deze beslissing komt er door een geval van overmacht. Maar toch voelt dit wel een beetje aan als falen”, zucht David. “De derde generatie die er de brui aan moet geven, dat doet pijn.”

Overname

Wat de toekomst nog brengt voor David eens de zaak dicht is, weet hij voorlopig niet. “Dat is voorlopig een groot vraagteken”, zegt David. “Daarentegen is er over het restaurant wel al duidelijkheid. Via via ben ik in contact gekomen met een koppel dat de zaak na een korte sluiting zal heropenen. Weliswaar onder een andere naam, en met een eigen concept. Het is voorlopig de bedoeling dat ze begin december heropstarten. Dat de zaal en keuken hierdoor niet lang leeg zullen staan, is toch een beetje een opluchting.”