De steun wordt beschikbaar voor bedrijven die investeren in bijvoorbeeld industriële warmtepompen of grootschalige elektrische boilers. Daarbij wordt voor het eerst een nieuwe vorm van hulp geïntroduceerd. In de eerste jaren wordt vanuit Vlaanderen steun verleend, maar in de laatste jaren, als de bedrijven winst zouden halen uit de investering, gebeuren de betalingen omgekeerd, van het bedrijf naar Vlaanderen.
De kandidaten kunnen via een veiling dingen naar de laagst mogelijke steun per vermeden ton CO2. Er wordt gemikt op drie tot vier projecten die maximaal één tot twee miljoen euro per jaar zouden kunnen krijgen.
“Ik ben zeer blij met deze maatregel, waarvoor we de mosterd haalden in onder meer Nederland en Duitsland”, zegt minister-president Jan Jambon (N-VA). “Om de business case van de energietransitie voor deze bedrijven haalbaar te maken, nemen de Vlaamse overheid en de bedrijven met dit instrument een gedeeld risico. Het slimme van het veilingsmechanisme is dat het geen zuivere subsidie is, maar dat we bedrijven helpen om de klimaatsprong te maken met een gedeeld risico en minimale kost voor bedrijven en overheid.”