Pumptech is gevestigd op het industriepark Nieuwland in Aarschot, Voeders Mellaerts werkt vanuit de site in het centrum van Sint-Joris-Winge (Tielt-Winge) en een opslagplaats in Gingelom. Tot een tijdje geleden had het management van beide bedrijven nog nooit met elkaar een woord uitgewisseld. Daar bracht het West-Vlaamse Manoë, een onderneming met referenties in de veevoedersector, verandering in. Hoezo?
Handelsonderneming
Voeders Mellaerts startte tientallen jaren geleden als handelsonderneming in veevoeders. Boeren brengen de granen naar het familiebedrijf in Tielt-Winge en de opslagruimte in Borlo (Gingelom). Van daaruit worden de producten in bulk vervoerd naar klanten in België en Nederland. Voor het transport bouwde Voeders Mellaerts een eigen transportbedrijf, Transweb, uit. Bij de zusteronderneming zijn tien chauffeurs aan de slag.
Het veevoederbedrijf zelf, in handen van Dirk Mellaerts, zijn vrouw Greta en schoonzoon Bart Webers, groeide de afgelopen jaren gestaag. Zo steeg de opslagcapaciteit door de bouw van tien extra silo’s en werd de werking verder geautomatiseerd en geoptimaliseerd. Die zware investeringen kwam sectorgenoten ter ore. Op een dag contacteerde Manoë Voeders Mellaerts met de vraag of ze droge voeders konden mengen. “We zijn vrij snel met het mengen van de producten gestart, wat succesvol bleek te zijn. Naast de handel in veevoeders waren we ineens ook actief met de productie ervan in eigen installaties”, zegt Bart Webers. “Als kleinschalige onderneming hebben we het voordeel dat we snel kunnen schakelen en beslissen of we al dan niet kunnen ingaan op de vraag van de klant. Die flexibiliteit wordt gesmaakt door onder andere Manoë.”
Natte mengsels
Al snel volgde er een tweede verzoek van Manoë: of Voeders Mellaerts volgens een mengschema ook droge en natte producten kon mengen voor op maat geproduceerde veevoeders. “Dat is een heel ander verhaal. In onze silo’s kan je die productie niet uitvoeren omdat je er dan globaal een “papje” van maakt. En dat kan de bedoeling niet zijn. Daarom zijn we overgegaan tot de gefaseerde aankoop van extra tanks. In totaal hebben we er nu zes. Maar daarmee belanden de papperige producten uit de tanks nog niet in de mengvoerwagen, waarin eerst de droge producten worden gepompt om vervolgens de natte producten toe te voegen en te mengen”, zegt Bart nog. De verschillende vloeibare materies worden via een ingenieus pompsysteem in de mengwagen verpompt. Voor de engineering, de installatie en het onderhoud van het systeem deed Voeders Mellaerts een beroep op de specialisten van Pumptech. “De samenwerking is erg vlot en professioneel verlopen omdat ze weten waar ze mee bezig zijn. Zo moet je bij de keuze van de juiste pompinstallatie kijken naar de densiteit van de te verpompen producten, en dat vereist toch heel wat expertise”, zegt Bart Webers nog.
Als kleinschalige onderneming hebben we het voordeel dat we snel kunnen schakelen en beslissen of we al dan niet kunnen ingaan op de vraag van de klant
Bart Webers-Voeders Mellaerts
Pumptech is een kmo die 14 werknemers telt: projectleiders, technici en bestuurders Jan De Vleeschauwer en Jos Borgions. Deze laatste stond aan de wieg van het bedrijf in 2008. Jos zelf zit al 30 jaar in de sector. Opkijken van het niet alledaagse project van Voeders Mellaerts deed hij niet. “Pumptech heeft heel wat ervaring in verschillende industriële sectoren en allerlei toepassingsgebieden. Wij werken op dagelijkse basis totaalprojecten voor grote industriële firma’s uit. Daar bovenop hebben we eerder al gewerkt in de wereld van de biogasinstallaties, waar vergelijkbare productieprocessen worden gehanteerd”, zegt Jos Borgions.
“De grootste uitdaging in de systemen van Voeders Mellaerts is het kunnen verpompen van die producten. Het te creëren voeder levert telkens een dikke pap op waarin geregeld ongekookte aardappelen, schilfers en melasse, een stroperige restant van de suikerproductie, zijn achtergebleven. Zo kan het goedje verbranden als je de pomp te snel laat draaien of dichtingen vast komen te zitten door kristallisatie. Om het kleverige goedje vlot door de leidingen te pompen en in de leiding te houden zijn een specifieke pomptechniek en knowhow vereist”, gaat Jos verder.
Pumptech is actief in de BeNeLux en focust op infrastructuur, gebouwentechniek en industriële toepassingen. Tussen hun klanten kunnen ze mooie referenties rekenen. Zo leveren ze pompstations voor afvalwater van gemeenten en steden, installeren ze pompsystemen voor de afwatering van grote parkings en bedrijven. Daarnaast zetten ze ook in op pompinstallaties in grote gebouwen. Verder leveren en plaatsen ze veel pompmateriaal; brandunits, drinkwaterunits in grotere gebouwen, en voorzien ze zelfs de pompsystemen voor grote fonteinen in Brussel. “We werken ook dus ook in de industriële sector: chemie, paper en pulp, voeding, noem maar op. Zeer veel materialen hebben we op voorraad in ons magazijn in Aarschot. Er liggen wel 2.000 verschillende pompen en onderdelen klaar voor de meest diverse installaties”, zegt Jos.
Tevreden klant
Bij Voeders Mellaerts zijn ze tevreden met de pompoplossing van Pumptech. “Ik denk niet dat er in België vijf boeren of veevoederproducten zijn die met een dergelijke industriële toepassing werken. De meeste boeren hebben een ander type mengvoerwagen met een vaste cabine en een arm om zelf hun voer te mengen met bijvoorbeeld maïs en hooi”, luidt het. Bij Voeders Mellaerts zorgt men ervoor dat het kanaal na toevoeging van een product eerst zo leeg mogelijk wordt gemaakt alvorens het volgende product in de mengvoerwagen gepompt wordt, om de samenstelling van het voer zo correct mogelijk te houden. “Elk bestanddeel wordt zorgvuldig gewogen qua hoeveelheid, waarna de kanalen geledigd worden met een druk op de knop”, zegt Bart nog. Volgens Jos van Pumptech zou Voeders Mellaerts in de toekomst nog kunnen investeren in een afstandsbediening die vanuit de mengvoerwagens zelf bediend kan worden. Voorlopig moet er nog aan knopjes gedraaid worden.
De grootste uitdaging in de systemen van Voeders Mellaerts is het kunnen verpompen van die producten
Jos Borgions-Pumptech
Krimpende markt
De markt van varkens en koeien krimpt, ook in Nederland. Boeren komen in de problemen met hun mest, omdat ze de opgelegde quota qua stikstof dienen te respecteren. Onderlinge concurrentie wordt heviger en grote veevoederbedrijven, vooral in Nederland, liggen op de loer om concurrenten uit te tellen na een overname. Bij Voeders Mellaerts maken ze zich hierover niet al te veel zorgen. “Naast 100.000 ton aan bulkverkoop van granen is onze eigen productie intussen verviervoudigd tot 20.000 ton per jaar. Maar er is nog heel wat groei mogelijk in de wetenschap dat de hele grote veevoederbedrijven een miljoen ton per jaar produceren en we nog maar iets meer dan een half jaar bezig zijn met de eigen productie. We proberen ook met meerdere partners te werken om te allen tijde dynamisch te kunnen blijven. Toch zijn we ook al gebotst op onze menselijke limieten, gezien de arbeidsintensiviteit van ons bedrijf”, klinkt het. Om de werklast behapbaar te houden in drukke periodes denkt Voeders Mellaerts eraan een tweeploegensysteem in te voeren. Ook is er op logistiek vlak nog wat schaafwerk.
Totaaloplossing
Ook Pumptech ziet de toekomst rooskleurig in. “We willen de grootste worden in onze branche in de BeNeLux met behoud van kwaliteit en service. Dit laatste is belangrijker dan omzetgroei omdat we ons met een goede service kunnen onderscheiden van de concurrentie die door hun omvang vaak geen tijd meer hebben om hun klanten te antwoorden op hun vragen. Dat willen we te allen prijze vermijden. Ons motto is en blijft klanten een totale pompoplossing aanbieden”, besluit Jos Borgions.