Vergistingsinstallatie 1

15 miljoen voor nieuwe vergistingsinstallatie

LEUVEN – Afvalverwerker EcoWerf start in het voorjaar van 2021 op de site in Leuven met de bouw van een gloednieuwe vergistingsinstallatie.  Met het project is een investering van 15 miljoen euro gemoeid. 

OWS, een bedrijf uit Gent, zal met Vlaamse technologie instaan voor de bouw van de installatie, die in het voorjaar van 2023 operationeel zal zijn. Jonathan De Witte, algemeen directeur:Ik werd begin dit jaar algemeen directeur van EcoWerf. De ervaring die ik heb kunnen opdoen bij het bouwen en exploiteren van een gelijkaardige installatie bij IOK Afvalbeheer in Beerse zal nu goed van pas komen om deze belangrijke en toekomstgerichte investering tot een goed einde te brengen. Ik ben namens het EcoWerf-personeel al onze 27 gemeenten en steden dankbaar voor het vertrouwen en de unanieme goedkeuring van dit project”, zegt De Witte van Ecowerf.

Heden 

Vandaag verwerkt EcoWerf organisch afval tot zo’n 20.000 ton compost, die afzet vindt bij particulieren en in land- en tuinbouw. Organisch afval is selectief ingezameld gft, maar ook gras- en bladeren, snoeihout en berm maaisel. Samen goed voor zo’n 50.000 ton per jaar komende van de gemeenten in het werkingsgebied van EcoWerf, maar ook van de nabijgelegen afvalintercommunales Interza en Interrand. Het gft wordt gestort in de ontvangstbunkers. Gft wordt vervolgens gezeefd, gebroken en via transportbanden naar een geventileerde hal gebracht. In deze composteerhal heerst een ideaal klimaat waar de aerobe (zuurstofgebruikende) bacteriën het organisch materiaal kunnen omzetten in compost. De ontvangstbunkers en de voorbewerking (breker, zeef) zijn respectievelijk na 40 jaar en 24 jaar aan vervanging toe. Deze vervangingsinvesteringen zijn mee opgenomen in de totale investering van 15 miljoen euro.

Toekomst 

In de toekomstige situatie wordt het organisch materiaal in een nieuwe ontvangsthal met ontvangstbunkers en voorbewerking (breker/zeef/transportbanden) voorbehandeld. Het voorbehandelde en verkleinde gft gaat vervolgens naar de vergister, een verticale reactor. Uit de vergister komt een visceuze pasta: digestaat. Dit digestaat wordt gemengd met houtig materiaal en gaat naar de composteerhal, waar het materiaal omgezet wordt in verkoopbare compost.

354 medewerkers 

Intergemeentelijk milieubedrijf EcoWerf zet afvalpreventieprojecten op en zorgt voor de inzameling en verwerking van huishoudelijk afval in 27 gemeenten in Oost-Brabant: Begijnendijk, Bekkevoort, Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Boutersem, Geetbets, Glabbeek, Haacht, Herent, Hoegaarden, Holsbeek, Huldenberg, Keerbergen, Kortenaken, Kortenberg, Landen, Leuven, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tielt-Winge, Tienen, Tremelo en Zoutleeuw. 354 medewerkers verzorgen samen de dienstverlening voor 435.000 inwoners. Dagelijks zijn er  60 ophaalwagens en containerwagens met meer dan 120 laders en chauffeurs op de baan en kunnen inwoners terecht bij 70 parkwachters in 23 recyclageparken en op 306 glasbolsites.