thumbnail_image – kopie

11.573 starters van de week

TIENEN/LEUVEN/HALLE/VILVOORDE – Vlaams-Brabant registreerde vorig jaar 11.573 startende ondernemingen, een stijging met bijna 20% in vergelijking met 2018, en meteen ook de sterkste stijging in jaren. Dat melden zelfstandigenorganisatie Unizo en onderzoeksbureau Graydon. De Tiense Annelies Vanelven, zaakvoerster van boekhandel G. Cluts, heeft alvast geen spijt van haar keuze. 

Aan de Minderbroedersstraat in Tienen baat Annelies Vanelven (34), gehuwd en mama van een dochter, de bekende boekhandel G. Cluts uit. Na een job in de HR zette Annelies 1,5 jaar geleden de stap naar het ondernemerschap. “Voor mij is het de eerste ervaring als zelfstandige maar ik ben afkomstig uit een ondernemersfamilie”, zegt Annelies. “Ik wilde dan ook al een hele tijd zelfstandige worden. Ik ben geïnteresseerd in kledij en mode maar die business vind ik te riskant. Mijn boekhandel is dat misschien ook wel maar ik kan rekenen op een trouw cliënteel in Tienen. G. Cluts is een traditiezaak die inmiddels langer dan 80 jaar bestaat. Er zijn zelfs mensen die na een bezoek aan het warenhuis speciaal bij mij passeren voor hun krant of wenskaart. Ondanks dat die producten in de supermarkten ook verkrijgbaar zijn.”

Sterke stijging starters 

Dat het leven als zelfstandige in trek is bij heel wat mensen wordt  bevestigd door de cijfers. Vorig jaar telde de provincie  11.573 startende ondernemingen, een groei met maar liefst 17,82% in vergelijking met 2018, en meteen de sterkste stijging in jaren. Vooral in de regio Halle-Vilvoorde gaan de startersaantallen door het dak: +27% of ongeveer 6.800 starters, Leuven is goed voor een stijging met iets meer dan 6% of ongeveer 4.700 nieuwe ondernemingen. In vergelijking met de andere provincies is Vlaams-Brabant procentueel de sterkste stijger, in absolute aantallen laat onze provincie Limburg en West-Vlaanderen achter zich.

Zelden in de file 

“Ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn beslissing”, zegt Annelies. “Ik doe het graag en ik houd van de contacten met de klanten. Ik sta dan wel ongeveer 55 uur per week in de winkel, tijd verliezen in het verkeer doe ik nauwelijks. Daar win ik dus heel wat tijd. We wonen in de stad en de zaak van mijn man (Tim Mans, nvdr.), cocktailbar Opera Bar, is vlakbij gelegen. Na schooltijd komt de dochter geregeld naar de winkel. Op woensdagnamiddag heb ik een flexijobber die de uitbating van de boekhandel overneemt”, vertelt Annelies. In de zaak is er onder andere een uitgebreid assortiment Franstalige dag-en weekbladen, wenskaarten en allerlei weddenschappen.