KORTRIJK – Omdat verschillende kernreactoren in ons land momenteel stilliggen, wordt al geruime tijd gesproken van een dreigend stroomtekort. Om dit tekort op te vangen, werkte netbeheerder Elia een afschakelplan uit, waarbij in extreme nood de elektriciteit in bepaalde gemeenten tijdelijk zal worden uitgeschakeld. Heel wat bedrijven maken zich dan ook zorgen over schade aan hun ICT-infrastructuur in het geval dat de stroom wordt afgeschakeld. Volgens Sven Duthoo, Services Manager bij IT-bedrijf Savaco, hoeft het zo’n vaart niet te lopen.
“De meeste bedrijven hebben hun IT-infrastructuur voorzien van een Uninterruptible Power Supply (UPS). Die is te allen tijde absoluut onontbeerlijk”, aldus Sven. “Bij een plotse stroomuitval zorgt deze batterij er immers voor dat servers nog een vijftiental minuten stroom krijgen én dat ze één voor één netjes afgesloten worden. Van zodra er terug elektriciteit is, kan je weer gewoon aan de slag, zonder dataverlies.”
Handig meegenomen: Extra battery packs
Een UPS helpt dan wel om na een stroomonderbreking weer vlot aan de slag te gaan – als de elektriciteit in de buurt enkele uren uit blijft, kan men nog steeds niet verder werken. “In sommige gevallen kan het dan handig zijn om extra battery packs voor je UPS te voorzien. Hiermee kan je de tijd die je met een UPS kan overbruggen, verlengen tot zelfs enkele uren”, weet Sven.
Noodzakelijk of niet? Een noodstroomgenerator
Organisaties die het zich niet kunnen veroorloven om langer dan enkele minuten zonder stroom te zitten, kunnen opteren voor een noodstroomgenerator, die automatisch opstart als de stroom uitvalt. Een generator is echter niet even eenvoudig te installeren als een UPS. “Wie twijfelt of het nuttig is om een generator te voorzien, maakt dus best even de afweging tussen de meerwaarde die het up-and-running blijven voor je organisatie heeft enerzijds, en de moeite die het vergt om zo’n generator te installeren anderzijds”, adviseert Sven.
Altijd een must: backup
Of er nu een stroomtekort dreigt of niet, een goede backup is altijd een must. “In het geval je toch corrupte bestanden hebt na een stroomonderbreking, is je backup immers de enige garantie dat je je bedrijfsgegevens tot op een bepaald tijdstip kan recupereren”, aldus Sven.
Savaco’s Atlas cloud
Wie zich helemaal geen zorgen meer wil maken over zijn IT-omgeving kan ten slotte opteren voor Managed Infrastructure as-a-Service in de cloud. Sven: “Savaco heeft hiervoor een oplossing in het eigen Atlas datacenter, waar bedrijven virtuele servers en storage kunnen huren in een abonnementsformule, zodat ze die zelf niet meer hoeven te voorzien. Het Atlas datacenter is voorzien van alle nodige maatregelen – inclusief stroomgenerator – om je gegevens maximaal te beschermen, niet alleen tegen stroomonderbrekingen, maar ook tegen andere rampscenario’s als brand of cyberaanvallen. Bovendien hoef je je met deze cloudoplossing over het dagelijkse beheer van je IT-infrastructuur niet meer te bekommeren.”