Taxussen Foto: BELGAIMAGE

“Zo veel mogelijk cashen, dat was hun doel”: zaakvoerder en tien helpers vervolgd voor grootschalige ‘taxusfraude’

Een bedrijf dat arbeiders leverde om taxussen te snoeien, zou 5 miljoen euro aan sociale lasten hebben ontdoken en daarnaast nog een hele zwendel met geleasde bestelwagens in stand hebben gehouden. De zaakvoerder en tien anderen zouden vandaag in de Gentse rechtbank hun straf kennen, maar het vonnis werd uitgesteld.

Het bewuste bedrijf leverde werknemers om gratis taxusplanten te snoeien. Het snoeisel werd vervolgens gebruikt voor kankeronderzoek. Drie jaar lang werd een omzet van 9 miljoen euro gedraaid, maar bij een controle in 2016 bleek het bedrijf volgens de arbeidsauditeur “met niets in orde”.

Een faillissement volgde, en daar bleef het niet bij. In mei werden voor de Gentse rechtbank elf personen, onder wie de zaakvoerder, en de vennootschap vervolgd. De beschuldigingen? Misbruik van vertrouwen, oplichting in het sociaal strafrecht, witwas, en faillissementsmisdrijven binnen een criminele organisatie.

Lees ook: Ze verdienden miljoenen met het scheren van taxussen, maar toen ging een alarmbel af: bedrijf vervolgd voor grootschalige sociale fraude

Legaliseren

“Zo veel mogelijk cashen, dat was hun doel”, zei de arbeidsauditeur. “Personeel werd niet correct ingeschreven om geen RSZ-bijdragen te hoeven betalen. Deze mensen brachten grote schade aan ons economisch weefsel aan. De manier waarop ze handel dreven, is hallucinant.”

Geleasde bestelwagens, 49 stuks voor een totale waarde van 400.000 euro, werden doorverkocht in Bulgarije en Turkije. Met de opbrengst werd de zwendel in stand gehouden. De betrokkenen huurden ook materieel en vroegen tankkaarten aan zonder ooit de kosten te betalen.

Volgens het arbeidsauditoraat werd het geld doorgesluisd naar het buitenland, waar het als cash uit de muur werd gehaald om het te legaliseren. “Maar als we de beklaagden vragen waar het geld nu is, lijden ze aan geheugenverlies”, klonk het.

Hoge boetes

Het kopstuk van het netwerk ontkent zijn betrokkenheid, ook al wijzen alle verdachten in zijn richting. De anderen minimaliseren hun aandeel of ontkennen zelfs betrokken te zijn geweest bij illegale praktijken.

Het arbeidsauditoraat vroeg aan de rechtbank om alle beklaagden te vervolgen. Het kopstuk riskeert vijf jaar cel, een beroepsverbod en 20.000 euro boete. De anderen riskeren telkens 6 tot 30 maanden celstraf, een boete en sommigen ook een beroepsverbod.

Naast deze vorderingen en de boetes hangt de bende ook een torenhoge verbeurdverklaring boven het hoofd. In totaal dreigt een deel van de beklaagden 2,6 miljoen euro aan winsten te moeten terugbetalen. Het kopstuk zou daarvan 500.000 euro moeten ophoesten.