Keith Wade, de hoofdeconoom van de onafhankelijke gespecialiseerde asset-manager Schroders, die zowat 440 miljard euro onder beheer heeft, en kantoren heeft in 27 landen, pakt uit met een opmerkelijke waarschuwing. Hij voorspelt namelijk dat Duitsland, dat nog altijd de grote locomotief is van de Europese economie, moeilijke jaren tegenmoet gaat. Dat moet niet alleen een alarmbelletje doen rinkelen bij beleggers, maar ook bij Oost-Vlaamse ondernemers die regelmatig zaken doen met Duitse ondernemingen.
Wade reisde net voor het schandaal bij Volkswagen losbarstte door het land van Angela Merkel en merkte dat er steeds meer zorgen rijzen rond de economische gang van zaken bij onze oosterburen. “Mogelijk heeft de Duitse economie zijn hoogtijdagen beleefd en breken nu de magere jaren aan”, zegt hij.
De groeivertraging in China raakt de Duitse economie. Want 6,5% van de Duitse export gaat naar China. De Duitse economie drijft met name op de maakindustrie, die op haar beurt de dienstensector aanjaagt. Nu het tij in China keert, loopt de bubbel van de export naar de groeilanden langzaam leeg, nadat Duitsland jaren achtereen geprofiteerd heeft van de opkomst van China en de opkomende markten.
“Op de korte termijn kan het verlies aan export nog worden opgevangen door aantrekkende vraag uit de landen aan de periferie van de Europese Unie en de toenemende overheidsbestedingen door de instroom van migranten”, zegt Wade. “Stilletjes hopen de Duitsers ook dat het niet zo’n vaart zal lopen met China en dat diegenen die hopen op een zachte landing gelijk zullen krijgen. Maar toch doet de Duitse economie doet er goed aan op zoek te gaan naar een nieuwe aanjager voor de komende jaren.”
Tegelijk zal het land ook heel wat werk hebben met de opvang van 800.000 migranten dit jaar en 2 miljoen migranten in de volgende vier jaar. Hun integratie in de Duitse economie kan op lange termijn positieve effecten hebben, maar zal op korte termijn handenvol geld kosten en dat kan het Duitse begrotingsevenwicht aantasten.
Ook dat kan volgens Wade op korte termijn repercussies hebben voor het bedrijfsleven. Aan bedrijven die regelmatig zaken doen met Duitse ondernemingen raadt hij dan ook aan om de ontwikkelingen op de voet op te volgen. Ook Oost-Vlaamse bedrijven houden er dus best rekening met het feit dat de dynamiek bij hun eventuele Duitse partners op korte termijn wat minder zal zijn.