Rudi Deruytter uit Sint-Martens-Latem zat als bankier in het hart van de bankencrisis in 2008 en heeft nu een boek geschreven met de veelzeggende en heerlijk suggestieve titel: “Hoe gaat het eigenlijk met onze banken? Zijn ze nog te vertrouwen in 2025?”
De auteur heeft recht van spreken en noemt zijn werk een “inside verhaal”. “Als doorgewinterde bankier, die in 2008 aan het hoofd stond van de herstructurering van ING België, heb ik de bankcrisis echt beleefd en zelfs mee voor oplossingen helpen zorgen”, zegt hij. “Ik wilde dit boek schrijven om enerzijds te wijzen op het feit dat veel bankiers die toen aan de basis lagen van een crisis waarvan we nog altijd de naweeën voelen, eigenlijk de dans zijn ontsprongen en anderzijds omdat ik tot mijn spijt vaststel dat de lessen die de grote crisis ons had moeten leren, nog niet echt geleerd zijn.”
Het spraakmakende faillissement van de Gentse bank Optima en de onthullingen die LuxLeaks en de Panama Papers brachten, zouden er inderdaad wel eens kunnen op wijzen dat hij gelijk heeft. Rudi Deruytter, die momenteel onder meer CEO is van DATEX-CKV spaarbank, wijst er in zijn boek ook op dat er al bij al weinig veranderd is.
“Banken hebben wel degelijk een verpletterende verantwoordelijkheid bij de totstandkoming van die crisis”, aldus Deruytter. “In dit boek probeer ik aan te geven dat ze daarbij de lessen van de crisis onvoldoende hebben onthouden en zich te weinig hebben kunnen losmaken van de traditionele denkkaders om voldoende voorbereid te zijn op de nieuwe en disruptieve wereld waarin we vandaag zijn terechtgekomen. Gelukkig zijn er de jongste tijd wel meer signalen dat ze dat beginnen te beseffen. Maar er ligt nog veel werk op de plank rond het bouwen aan een totaal andere, maatschappelijk verantwoorde en op de mens gerichte organisatiestructuur in de bankenwereld. Ik hoop dat dit boek daarbij een kleine bijdrage kan leveren naar een te vertrouwen bankenlandschap in 2025.” (KC/GD)