Bij de genomineerden voor de Belfius Smart Awards zitten zeven Oost-Vlaamse kanshebbers. De awards richten zich tot lokale overheden, bedrijven, intercommunales, ziekenhuizen, scholen, rusthuizen en zorgcentra, en bekronen innovatieve projecten die de samenleving duurzamer en leefbaarder maakt. Van de in totaal 185 ingediende projecten heeft een vakjury er 50 overgehouden. De uiteindelijke winnaars worden gekozen door verschillende jury’s gekozen en op 16 mei in de bloemetjes gezet. Naast vijf categorieën wordt er dan ook een publieksprijs uitgereikt.
Voor de Belfius Smart City Award voor steden en gemeenten met minder dan 30.000 inwoners behoort Eeklo tot de genomineerden. De stad heeft plannen voor de aanleg van een warmtenet, gevoed door hernieuwbare energie, en zet zo verdere stappen in het verhaal van een duurzame, klimaatbestendige toekomst. In de categorie voor steden en gemeenten met meer dan 30.000 inwoners maakt OCMW Gent kans op de award. Een van hun projecten is de make-over van een rusthuiscafetaria naar Café ’t Hospice, een bruin en gezellig café in jarenvijftigstijl. Dit project verbetert de levenskwaliteit van de bewoners aanzienlijk.
Tiger Power uit Destelbergen is genomineerd in de categorie voor bedrijven met minder dan 10 miljoen euro omzet. Het bedrijf ontwikkelde alternatieve oplossingen, op basis van hernieuwbare energie, die geen schadelijke uitstoot produceren. Bij de grotere bedrijven maakt het Gentse Re-Vive kans op de titel, dat streeft naar een duurzaam woonproject in de stad, het WATT-project, met warmtepompen en balansventilatiesystemen. Ook Durabrik is in diezelfde categorie genomineerd. De projectontwikkelaar uit Drongen tilt met het project Een Slimme Woning, in een Slimme Buurt, op een Slimme Locatie haar duurzaamheidspolitiek naar een hoger niveau.
Tot slot is er nog de Smart Care Award. UZ Gent en Sint-Lodewijk uit Wetteren behoren daar tot de tien kanshebbers. Het Gentse ziekenhuis experimenteert nu met het 3D-printing van hulpmiddelen op maat van patiënten na een amputatie, dwarslaesie of hersenletsel om een oplossing te vinden voor een handelingsprobleem. Sint-Lodewijk dankt de nominatie aan het project Care-Create-Smile-Together, dat studenten zorg en industriële wetenschappen in gemengde teams samenbrengt met mensen met een beperking om zo technische oplossingen te bedenken voor concrete problemen.
De Belfius Smart Awards waren een intensieve zoektocht naar vernieuwende projecten die maatschappelijke uitdagingen slim aanpakken. “De 50 genomineerde projecten bewijzen dat dit geen toekomstmuziek is. Ze maken België vandaag al slimmer. We hopen van harte dat ze, net als alle ingediende projecten, een bron van inspiratie zijn voor andere publieke en private organisaties”, aldus Nathalie Crutzen, jurylid en directrice van het Luikse Smart City Institute.