Door de recente koersdaling van de euro ten opzichte van de dollar zijn ook kleine en middelgrote bedrijven de jongste tijd hun inspanningen beginnen op te drijven om meer omzet te realiseren op de exportmarkten. Toch is altijd voorzichtigheid geboden, want zaken doen met buitenlandse klanten is natuurlijk positief, maar organisaties moeten er wel over waken dat ze hun centen krijgen. In dit verband is het goed om de algemene ontwikkelingen rond de betalingen te volgen. Dat kan bijvoorbeeld via de betalingsbarometer van kredietverzekeraar en incassobedrijf Atradius, die in België kantoren heeft in Namen en Antwerpen, maar ook voor diverse Oost-Vlaamse bedrijven werkt.
De mei-editie van de betalingsbarometer voor Oost-Europa wijst erop dat nogal wat bedrijven in de Oost-Europese landen kampen met een tekort aan liquide middelen. Veel vaker dan in West-Europa is formele insolventie er een reden voor niet-betaling.
Atradius analyseerde meer dan 1.000 bedrijven in Tsjechië, Hongarije, Polen, Slowakije en Turkije.
“De blijvend zwakke economische groei in de eurozone, geopolitieke spanningen rond Rusland en Oekraïne en volatiele wereldwijde financiële markten zorgen voor aanzienlijke druk op het economische en zakelijke klimaat in veel Oost-Europese landen”, klinkt het bij Atradius
“Die cumulatieve druk zorgt voor neerwaartse risico’s voor het economisch klimaat van de regio. Dit zorgt er waarschijnlijk voor dat de niveaus van late betalingen en wanbetalingen dit jaar hoog blijven. Tegen deze achtergrond is zorgvuldig beheer van handelskredietrisico van levensbelang om de financiële gezondheid van bedrijven te behouden.”