m2ekt6l5 Foto: Belga

What’s Cooking? verkoopt divisie hartig beleg 

Voedingsgroep What's Cooking? - het vroegere Ter Beke - verkoopt zijn business unit hartig beleg aan de investeringsgroep Aurelius. Dat heeft het bedrijf uit het Oost-Vlaamse Lievegem vrijdag aangekondigd. Daarmee neemt het bedrijf afscheid van waar het allemaal mee begon: salami. Ook een verhuis van het hoofdkantoor wordt bekeken. Het aandeel schiet vrijdag meer dan 19 procent hoger.

What’s Cooking? heeft een akkoord over de verkoop van 100 procent van What’s Cooking Savoury Belgium en diens dochtervennootschappen in België, Nederland, VK en Duitsland die hartig beleg produceren, versnijden en verkopen. Het gaat om een intentie tot verkoop: de transactie moet onder meer nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten en wordt verwacht te zijn afgerond uiterlijk begin 2025.

Concreet gaat het om de divisie die onder meer salami, ham en paté produceert, versnijdt en verkoopt. Dat gebeurt via het vleesmerk Daniel Coopman maar ook heel wat supermarkthuismerken. De naam Coopman verwijst overigens naar de stichtende familie Coopman van Ter Beke, dat vele decennialang vooral bekend was om zijn salami.

De business unit was vorig jaar goed voor 464 miljoen euro van de 832 miljoen euro totale omzet. De verkoop zal What’s Cooking? netto 100 miljoen euro opleveren na aftrek van gemaakte kosten, klinkt het. De divisie hartig beleg heeft fabrieken in ons land (Lievegem, Veurne en Wommelgem) en Nederland, en stelt zowat 1.200 mensen te werk, bijna de helft van het totale personeelsbestand van What’s Cooking?. Het gaat om 700 werknemers in België.

Foto: Belga

De voedingsgroep – onder meer bekend om het lasagnemerk Come a Casa – wil zich concentreren op bereide gerechten, door te versnellen en door potentiële overnames.
Overnemer is de Duitse investeringsgroep Aurelius.

What’s Cooking? denkt ook na over een verhuis van het hoofdkantoor. Dat is vandaag gevestigd in Waarschoot, deelgemeente van Lievegem in Oost-Vlaanderen. Het was daar dat in 1948 de eerste salami van de familie Coopman werd gemaakt, naast een beekje. Ter Beke was geboren. In Waarschoot staat ook de grote salamifabriek van het bedrijf.

Nu de salami-activiteiten worden verkocht, wordt ook nagedacht over een verhuis van het hoofdkwartier. Naar waar is nog niet duidelijk. Maar wel binnen België, aldus general secretary Ann De Jaeger. “Dat wordt in 2025 bekeken. Als het hoofdkwartier wordt verplaatst zal dat geen essentiële veranderingen meebrengen”.

Op de beurs van Brussel kunnen beleggers de verkoop van het beleg smaken: het aandeel gaat meer dan 19 procent hoger.

Foto: Belga