Bij autofabriek Volvo Car Gent ligt de productie maandag volledig stil door de nationale staking. “Er is geen productie vandaag. Er zijn te weinig operatoren aanwezig”, zegt woordvoerder Barbara Blomme. Werknemers die wel opdaagden, worden elders ingezet. “Wie aanwezig is, krijgt een andere taak toegewezen”, aldus Blomme. Volgens haar verloopt de toegang tot de site zonder problemen. “De vakbonden laten werkwilligen vlot door.”
Lees ook: Volvo Car Gent klaar voor productie van de EX30 na grondige transformatie
Gentse haven
In de Gentse haven zijn hier en daar filterblokkades opgeworpen door de vakbonden. Onder meer aan de Lange Mate, aan de John Kennedylaan, worden chauffeurs tegengehouden. De hinder is beperkt en de politie laat begaan. “We doen dat om de boodschap te brengen”, zegt Marc Staelens van ABVV.
“Werknemers zouden wel kunnen doorrijden”, klinkt het nog. Al zou de werkwilligheid bij haven-arbeiders en bedienden wel laag liggen, zeggen de bonden. Maar dat is niet eenvoudig na te gaan. Over de exacte impact van de staking op de bedrijvigheid in de Gentse haven geven niet alle directies toelichting.
North Sea Port maakt wel melding van stakersposten opgesteld bij verschillende bedrijven, waaronder AgrarIS, Citrosuco, Honda, Volvo Trucks en ArcelorMittal.
“Onbegrijpelijk en onverantwoordelijk”
“De concurrentiepositie van onze ondernemingen staat onder zware druk. Deze staking doet daar nog een schep bovenop”, aldus Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder bij Voka Oost-Vlaanderen.
“Onze internationale reputatie krijgt een ferme deuk door deze staking”, zegt Hilde Schuddinck, gedelegeerd bestuurd bij Voka Oost-Vlaanderen. “België behoort tot de stakingskampioenen in Europa, een titel die je absoluut niet wilt nastreven. De hervormingsplannen van de federale regering waartegen gestaakt wordt, zijn noodzakelijk om de concurrentiekracht van onze ondernemingen veilig te stellen en de betaalbaarheid van onze welvaartsstaat te blijven verzekeren voor de komende generaties. Net daarom is deze stakingsdag onbegrijpelijk en onverantwoordelijk.”
Textiel-, hout- en meubelindustrie
De algemene staking zorgt ook voor hinder bij bedrijven actief in de textiel-, hout- en meubelindustrie. Meer dan 1 op de 2 bedrijven in de sector wordt geconfronteerd met een stakingspost, meer dan 1 op de 3 zegt hinder te ondervinden, zo blijkt uit een bevraging bij de bedrijven door Fedustria.
De staking komt er op een moment dat de maakindustrie het moeilijk heeft, met onder meer een historisch lage productiecapaciteit van 65 procent in de textielindustrie. “Onze industrie probeert het schip recht te houden in zeer woelige wateren en heeft er nu alle baat bij dat iedereen rustig en verantwoordelijk blijft. De toekomst van de bedrijven en hun werknemers staat hier op het spel”, waarschuwt Fedustria.