top

Wereldklasse uit Lotenhulle: Little Cheese Farm scoort op World Cheese Awards

AALTER - “Little Cheese Farm” kaapte 3 SuperGold medailles weg op de prestigieuze World Cheese Awards in Oviedo. Een kaasconcours waar 250 professionele juryleden meer dan 4000 kazen keurden, zeg maar de Oscars uit de kaaswereld. Nog nooit gebeurde het dat een Belg 3 SuperGolds mee naar huis nam! Reden voor een klein feestje dus in Lotenhulle! De kaasboerderij werd gelauwerd met 9 medailles en is hierdoor hofleverancier van de Belgische inzendingen.

Op de kaasboerderij Little Cheese Farm in Lotenhulle wordt dagelijks verse melk verwerkt van eigen koeien. “We kiezen er doelbewust voor om zowel Holstein- en Jersey koeien te melken en deze melk te mengen. Deze gemengde melk is rijker aan eiwitten en vetten dan reguliere melk en geeft extra smaak aan onze hoevekazen”, klinkt het. “De rode draad door ons verhaal is korte keten en respect voor dier en milieu.”

 

De prijsbeesten

Little Cheese Farm won in totaal 9 medailles waarvan driemaal SuperGold. Deze hoofdprijs ging naar de kazen met de naam Gentenaer, BoereJan en Ouwe Meetjeslander.

Gentenaer is een zoete kaas die 6 maanden op eikenhouten planken rijpt in onze traditionele rijperij op de hoeve. Zijn typische rijke smaak heeft de juryleden overtuigd om de kaas met SuperGold te bekronen.

BoereJan is een klassiek voorbeeld van een oerdegelijke boerderijkaas, verkrijgbaar in verschillende leeftijden. De grootste onderscheiding ging naar BoereJan 30m. De andere leeftijden vielen ook allemaal in de prijzen.

Ouwe Meetjeslander, ten slotte, is een harde geitenkaas die we maakten voor kaasmeesters Callebaut-Vanhaver uit Oudenaarde. Luc Callebaut was de Eerste Kaasmeester van België (in 2008) en Nathalie Vanhaver de wereldkampioene “Concours Mondial du Meilleur Fromager 2017“. De geitenmelk is afkomstig van boer Hans uit Maarkedal. Hier blijft weeral het korte keten verhaal belangrijk.

Meetjeslandse weides

“Het rantsoen van onze koetjes is ook mede bepalend voor het behaalde succes op de World Cheese Awards! Die eten voornamelijk ruwvoer van eigen kweek uit de korte keten (gras en mais). De weides van het Meetjesland zijn van nature rijk aan klavers en kruiden. Dit alles vertaalt zich in de héérlijke smaak van onze ambachtelijke kazen”, geven de zaakvoerders nog mee.

“Wij zijn er rotsvast van overtuigd dat de toekomst van de Belgische melkveebedrijven erin bestaat om met de bestaande melkveestapel in België zuivelproducten te maken voor de lokale markt. En om zo dus direct in te spelen op de vraag van de consument naar kwalitatieve duurzame producten uit de korte keten.”