Wereldbeeld

Wereldbeeld exporteert Afrikaanse kunst tot in de VS

Van je hobby en passie je beroep maken. Het is exact dat wat Veerle Van Raemdonck voor ogen had toen ze twintig jaar terug in Hamme haar kunsthandel Wereldbeeld opstartte. Twee decennia later blijkt het een bijzonder bloeiende zaak te zijn, met zelfs onverwachte trekjes. Ongewoon is ook de activiteit: kunst verkopen die afkomstig zijn uit Afrika, met focus op Zimbabwe. In Zimbabwe verloor de zaakvoerster destijds en naar eigen zeggen haar hart.”Ik was 21 toen ik een reis maakte dwars door Afrika”, vertelt Veerle. “Zimbabwe, en zeker de Zimbabwaanse kunst is me altijd bijgebleven omdat ze zich onderscheidt van de klassieke Afrikaanse kunst die we kennen. Noem het maar a-typische kunst met een universeel trekje.”

Veerle Van Raemdonck werkt inmiddels al geruime tijd en op ad hoc basis samen met twee Zimbabwaanse kunstenaars, en recent kwam daar ook nog eens een derde bij. Bij Wereldbeeld worden op regelmatige basis ook workshops georganiseerd.

Zaterdag aanstaande viert Van Raemdonck met een groot Afrikaans feest de twintigste verjaardag van haar nichezaak. Wereldbeeld is behoorlijk succesrijk want de verkoop bleef de afgelopen twintig jaar maar stijgen. Nu exporteert Veerle Van Raemdonck haar beelden zelfs tot in de VS. “Het zijn particuliere Amerikaanse burgers die klant zijn”, aldus Van Raemdonck. “Hoe ze in Hamme terecht komen? Vrij eenvoudig, via een bekend kunstplatform (Etsy) op internet, waarop Wereldbeeld ook aanwezig is.”

Jaarlijks reist Veerle ook nog naar Zimbabwe om stenen en beelden uit te zoeken. Hierdoor bouwde ze een goede band op met de Zimbabwaanse beeldhouwers en zag ze hun kunst evolueren. De meesten onder hen kent ze al jaren. En sommigen zijn in die tijd uitgegroeid tot de echte wereldtop. Je vindt hun werken zelfs tussen de collecties van privéverzamelaars als prins Charles. “Het leuke is dat Wereldbeeld een echte ontmoetingsplaats is voor zowel jonge als oude, ervaren als onervaren cursisten”, aldus Van Raemdonck. “Mensen worden er niet opgedeeld in hokjes, maar volgen samen een cursus.”