Menstruatie-cup-of-tampons

Wasbare menstruatieproducten van Tante Rosa in opmars

GENT – Wasbare inlegkruisjes, maandverbanden en menstruatiecups worden steeds populairder. Milieuzorg blijkt voor de meeste vrouwen de reden te zijn om aan de slag te gaan met wasbare alternatieven voor wegwerp. Dat blijkt uit een enquête van de gespecialiseerde Gentse webshop Tante Rosa.

Het begon voor Elisabeth De Vos, bezielster van Tante Rosa, allemaal met wasbare luiers. “Toen zoon Warren net geboren was, besloten we om voor katoen te gaan. We waren bijzonder geschokt door de hoeveelheid vieze stinkende pampertjes. Ons enthousiasme resulteerde in de website kleinspook.be. Maar waarom wasbare luiers gebruiken voor je kindjes, maar zelf wel maandelijks een heleboel weggooien? Waarom bezorgd zijn over irritatie aan baby’s billetjes en zelf chemische brol gebruiken? Waarom zoveel uitgeven aan wegwerp? En plots was ze er, de gespecialiseerde webshop voor wasbaar maandverbanden en menstruatiecups: Tante Rosa.”

In november 2019 organiseerde Tante Rosa een onderzoek onder haar klanten en volgers op sociale media. Met de enquête peilden ze naar de motivatie om wasbare varianten voor tampons en wegwerpmaandverband te gebruiken. Aan het onderzoek namen bijna 800 vrouwen deel.

Beter voor het milieu, geen chemische stoffen en goedkoper

Van de deelnemers gaf liefst 93% aan dat ze open staan voor wasbare menstruatieproducten. Niet onlogisch aangezien Tante Rosa onder haar eigen klanten enquêteerde. Negen op tien gaven aan dat milieuredenen de belangrijkste motivatie zijn om wasbaar te gaan. Wasbare producten hebben een veel kleinere ecologische voetafdruk doordat ze jaren na een gebruikt kunnen worden en dus veel minder afval veroorzaken. Andere motivaties zijn allergische reacties op wegwerpproducten, en het feit dat wasbare producten uit natuurlijke materialen gemaakt zijn en geen chemische stoffen bevatten. En natuurlijk zijn herbruikbare producten goedkoper dan wegwerp. Wie geen wasbare menstruatieproducten wil gebruiken, doet dat vooral omwille van praktische redenen.

De menstruatiecup

Twee derde van de respondenten gebruikt trouwens een menstruatiecup, als vervanging van tampons. Een dergelijke cup wordt ingebracht als een tampon, maar regelmatig geleegd en opnieuw gebruikt. Het onderzoek toont wel aan dat een grote groep vrouwen (20% van de deelnemers) er toch moeite mee heeft om iets in te brengen in de vagina.

In een artikel op de website van Tante Rosa geeft seksuologe Sare De Caster aan dat ze dat ook in haar praktijk merkt: “We doen vaak alsof we heel open van geest zijn, maar eigenlijk zijn we nog steeds heel preuts. Vrouwen beschouwen de vagina soms als iets ‘vreemd’ en menstruatie als iets vies. Terwijl menstrueren gewoon bewijst dat het vrouwelijk lichaam goed functioneert.”

Bij Tante Rosa vind je alvast alles wat een vrouw nodig heeft. Van maandverbanden en menstruatiecups tot menstruatiesponsjes en -ondergoed.