Waarschootse amateur-brouwers brouwen nieuw bier

0000000elschelot _Steven De Clercq en Matthias Scheir, twee Waarschootse vrienden, hebben een nieuw bier gebrouwen: Elschelot Dubbel. De twee volgden twee jaar lang een cursus bierbrouwen.

“Brouwen is voor ons een hobby”, zeggen ze “maar onder onze naam “De roerders” , laten we anderen graag meegenieten.  Er was heel wat vraag van vrienden en kennissen naar ons bier. Vandaar dat we een aantal van onze bieren op kleine schaal gebrouwen hebben en aan de man brengen. De bedoeling is op dit moment niet om er ons beroep van te maken, maar we willen wel graag verder blijven experimenteren en op zijn minst nog een triple in de markt zetten. We concentreren ons vooral op de lokale markt van het Metetjesland en willen ons dus eerder als een streekbier positioneren.

De Roerders zijn zelf bierliefhebbers en wilden graag meer weten over het brouwproces.”We hebben al jaren een passie voor bier. We waren in meer geïnteresseerd dan enkel het degusteren van bier en daarom hebben we ons ingeschreven in een brouwcursus in avndonderwijs om ook het achterliggende brouwproces te begrijpen. De interesse is daar alleen maar gegroeid, al was het aanvankelijk niet de bedoeling een eigen bier op de markt te brengen, maar doordat we in de cursus zelf herhaaldelijk hebben gebrouwen is van het één het ander gekomen en zijn we dus toch zelf aan de slag gegaan. We zijn begonnen in onze keuken met kleine hoeveelheden van 25 liter, met een recept voor een witbier. Na een vijftiental probeersels waagden we de stap naar een grotere hoeveelheid van 500 liter. Ondertussen hebben we al heel wat experimenten achter de rug en zijn er 2 biertjes, Elschelot Tarwe en Elschelot Dubbel, om op grotere oplage te brouwen en te verdelen. Met deze bieren willen we ons onderscheiden op de biermarkt, we willen net dat ‘ietsje meer’ in ons bier en vandaar onze keuze voor een tarwebier en niet een ‘klassiek’ witbier. Met Elschelot Dubbel proberen we de liefhebbers van blonde bieren te overtuigen met een niet-traditioneel donker bier, want bier hoeft volgens ons niet enkel beoordeeld te worden op kleur.”