Marc Coucke Belga Marc Coucke is door de perikelen met Perrigo zijn statuut van miljardair verloren. Foto: Anthony Dehez/belga

Waarom Marc Coucke er maar niet in slaagt om opnieuw miljardair te worden

De ondernemer Marc Coucke kwam ook het afgelopen jaar geen stap dichter bij de zo begeerde status van miljardair. De fiscus verwierp zelfs 121,5 miljoen euro aan kosten, waardoor hij meer belastingen moest betalen dan hem lief was.

Uit de jaarrekeningen die ondernemer Marc Coucke zopas heeft vrijgegeven, blijkt dat 2023 geen grand cru voor hem is geweest. Zijn holding Alychlo, genoemd naar zijn kinderen, zag een winst van 15 miljoen euro in 2022 omslaan in een licht verlies van 130.346 euro. Bovendien verwierp de fiscus ook een fors bedrag aan kosten van Alychlo. Daardoor moest de ondernemer een pak meer belastingen betalen dan uit zijn boekhouding blijkt. Hoeveel belastingen Coucke dan wel heeft moeten betalen, is niet bekend, omdat zijn fiscale aangifte niet publiek is. In de toelichting van de jaarrekening staat alleen dat hij aankeek tegen 121,55 miljoen euro aan kosten die verworpen werden en die hij dus niet fiscaal kon inbrengen.

Het is niet duidelijk of die gepeperde rekening de reden is waarom Coucke zich vorige week openlijk kritisch uitliet over de plannen van de Arizona-coalitie om een meerwaardebelasting in te voeren én de belasting op effectenrekeningen uit te breiden.

Coucke, wiens zakenmodel erin bestaat participaties te kopen en te verkopen, was een van de partijen die door de bijkomende belastingen getroffen zouden worden. Alleen al omdat bijvoorbeeld participaties op naam in beursgenoteerde bedrijven ook onder de effectentaks dreigden te vallen. Coucke zat met zijn kritiek voluit op de lijn van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, terwijl ondernemingsorganisaties veel genuanceerder waren en bijvoorbeeld Unizo zelfs opriep om door te gaan met de beoogde hervormingen.

De strop Perrigo

Of een meerwaardebelasting voor Coucke wel zo’n slechte zaak zou zijn, is geen uitgemaakte zaak. Coucke is een vrij onstuimige investeerder en slikt geregeld ook wat minwaarden. En als de meerwaarden niet belast worden, kan men ook de minwaarden niet als aftrekpost inbrengen. Bovendien zijn ook vandaag meerwaarden op aandelen niet altijd vrijgesteld.

Een van de participaties waarop Coucke de afgelopen jaren al een paar keer verliezen moest nemen, was zijn pakket aandelen van het Amerikaanse geneesmiddelen­bedrijf Perrigo. Bij de verkoop van zijn belang van 50 procent in Omega Pharma aan Perrigo werd hij voor de helft in cash betaald (620 miljoen euro) en voor de helft in aandelen Perrigo.

Die 5,4 miljoen aandelen Perrigo waren een vloek en een zegen. Bij de ondertekening van het verkoopsakkoord waren ze 115 dollar waard. Toen de deal eind maart 2015 volledig afgesloten werd, was dat zelfs al 168 dollar per aandeel, maar vervolgens stortte de waarde in elkaar.

Het aandeel Perrigo was vrijdagavond nog maar 29,25 dollar waard. Dat is 75 procent minder dan bij het verkoopcompromis en zelfs 82 procent minder dan bij de finalisering van de deal. Coucke heeft bovendien ook nog eens 185 miljoen euro schadevergoeding moeten betalen aan Perrigo, omdat hij Omega Pharma te mooi had voorgesteld.

Vandaag heeft de ondernemer nog maar een fractie van de 5,4 miljoen aandelen Perrigo die hij in 2015 bij de ruil had gekregen. Zijn boekhouding suggereert dat hij het afgelopen jaar een redelijk pakket heeft verkocht, met verlies – verlies dat niet fiscaal aftrekbaar is. Coucke handelde uiteraard niet alleen in Perrigo-aandelen, waardoor het moeilijk is voor buitenstaanders om precieze inschattingen te maken.

Toch weer schulden

Hoe dan ook heeft Coucke als gevolg van verliezen op de verkoop van het aandeel Perrigo en door de boete die hij kreeg bij de verkoop een belangrijk deel van de verkoopprijs van Omega Pharma in rook zien opgaan. De ondernemer kent zelf natuurlijk de juiste toedracht, maar het gaat duidelijk om meer dan een derde van de verkoopprijs – al had hij destijds Perrigo zover gekregen een bijzonder hoge prijs voor Omega Pharma te bieden.

Coucke heeft aan de tegenslagen met Perrigo hoe dan ook zijn statuut van miljardair verloren. Toen hij in 2015 zijn apothekersbedrijf verkocht, zat zijn holding Alychlo op een eigen vermogen van 1,35 miljard euro. Eind december 2023 ging het om 892 miljoen euro. Een ander verschil is dat Coucke bij de verkoop schuldenvrij was en dat hij afgelopen jaar toch nog een kortlopende bankschuld van 164 miljoen euro had. Een investeringsholding doet beter niet te veel een beroep op bankschulden, omdat ze in staat moet zijn de groei van haar deelnemingen te volgen. Alychlo had op balansdatum 38 deelnemingen.