GENT – In Gent zijn er nog slechts een drietal algemene onafhankelijke boekhandels: Walry, Paard van Troje en Limerick. Deze laatste, gelegen nabij het Sint-Pietersstation, krijgt deze maand twee nieuwe eigenaars. Overnemers Annelies Joos en Soetkin Rigole zijn alvast geen onbekenden in het kleine wereldje. Huidig eigenaar Gert Brouns legt zijn winkel met een gerust hart in deze nieuwe handen, die hem verzekerden dat de ziel van de winkel behouden zal blijven.
Annelies Joos (43) was zeven jaar zaakvoerder van Paard van Troje. Samen met haar relatie eindigde haar job tussen de boeken, toen Bart Van Aken na hun scheiding de winkel voortzette. “Maar na een periode van rust besefte ik dat de boekenmicrobe me heel hard in de greep had. Ik wilde erin verder gaan.” Ook voor Soetkin Rigole (42), die vele jaren zowel in Walry als in Paard van Troje heeft gewerkt, is boeken verkopen meer dan zomaar een job. Samen met Annelies Joos stelde ze voor om boekhandel Limerick in de Elisabethlaan over te nemen.
Hoewel Gert Brouns, die al zeven jaar lang de zaak uitbaat, niet bepaald van plan was om te stoppen, kon hij dit interessante voorstel niet zomaar aan zich voorbij laten gaan. “Ze hadden een sterk verhaal en ik was net vijftig geworden”, zegt Brouns. “Dus leek het ons een goed idee om zowel de boekenwinkel, als de winkel ernaast waar mijn vrouw schrijfgerelateerde spullen verkoopt, over te laten. Wat er nu komt? Geen idee. Eerst gaan we onszelf even tijd geven. En daarna beginnen we met een wit blad. Benieuwd waar dat ons zal brengen.”
Geen hamburgerrestaurant
Gert Brouns en zijn vrouw Muriel Uytterhaeghe zijn blij dat de winkel overgenomen wordt door iemand die een vervolg op hun verhaal zal schrijven. “Ik wist altijd dat ik de boekhandel niet zomaar zou wegdoen. Gewoon langs de kassa passeren en hier een hamburgerrestaurant of zo laten komen, daar had ik nooit mee ingestemd. Bovendien was het belangrijk dat de nieuwe eigenaars ook de schrijfmachinecollectie van Willem Frederik Hermans zouden overnemen.” Daarnaast laat Brouns een collectie van ongeveer tienduizend boeken achter.
Iets met thee
Annelies Joos en Soetkin Rigole werken zich nu in en nemen de zaak definitief over in de loop van december. “We gaan Limerick niet veranderen. Het blijft een zaak waar kwalitatieve literatuur en klantenservice het belangrijkste zijn. Als mensen iets zoeken, dan maakt Limerick er een erezaak van om dat te vinden. Ook de ruime keuzen aan anderstalige boeken willen we behouden.”
De tweede winkel willen de dames een heel eigen invulling geven en krijgt de naam Pavlova. “Daar willen we nog niet veel over kwijt maar we gaan onder meer focussen op thee”, zegt Joos. “Ik mis dat in Gent”, zegt ze. “Thee heeft ook veel mooi linken met boeken, daar willen we graag iets mee doen. Boeken worden met veel zorg geschreven én gelezen. Bij ons zal thee met dezelfde zorg worden gezet. Al te vaak beperkt de theekaart in horecazaken zich tot een geel zakje van Lipton.”
Naar een artikel door Jan Claeys uit Het Nieuwsblad. Foto’s in de tekst © DVH.