In elke sector valt personeel uit door corona en de druk om alles gedaan te krijgen, wordt alleen maar groter. In zorginstellingen en supermarktketens weergalmden de afgelopen maanden stemmen luider dan ooit dat ze al veel te lang met te weinig handen zijn. Om de problematiek op te vangen, doen veel ondernemingen steeds meer beroep op tijdelijke werkkrachten.
Ook bij het Gentse Deltaworx merken ze dat. Terwijl jobstudenten van Deltaworx veelvuldig worden ingezet in verschillende supermarkten om de deuren open te houden, doen ook test- en vaccinatiecentra opnieuw meer beroep op jobstudenten om de druk op te vangen.
Nood aan soepelere regelgeving
Maar volgens de vaste medewerkers biedt het inschakelen van jobstudenten geen structurele oplossing voor hun probleem. Ook Jeroen Poels van Deltaworx beaamt dat. De oorzaak daarvoor ligt bij de regeling rond studentenarbeid die volgens Poels dringend moet worden aangepast. Hij wil dat de regelgeving voor studentenarbeid permanent versoepeld wordt, zodat studenten meer structureel kunnen worden ingezet om deze problemen op te vangen.
“Jobstudenten mogen maar een beperkt aantal uren per kwartaal en per jaar werken. Daardoor is het niet mogelijk om dezelfde student voor een langere periode in te zetten op dezelfde job zonder dat die student daar een fiscaal nadeel van ondervindt. Voor bedrijven zoals een supermarkt is dat lastig, want dat betekent dat ze telkens weer nieuwe studenten moeten opleiden voor dezelfde taken. Zeker de voorbije maanden is het voor iedereen duidelijk geworden dat de arbeidsmarkt structureel extra handen kan gebruiken – en dat op een duurzame en structurele manier”, aldus Jeroen Poels, CEO van Deltaworx.
Omwille van de coronacrisis werden enkele regels op studentenarbeid al tijdelijk versoepeld. Volgens Poels toonden deze tijdelijke maatregelen dat het geen kwaad kan om studentenarbeid nog meer te versoepelen. Hij roept de federale minister van werk daarom op om de limiet op het aantal uren dat een student onbelast kan werken te laten vallen.
Geen vervanging, wel versterking
Naast een soepele regelgeving merkt Deltaworx op dat bedrijven zelf meer werk moeten maken van een duurzaam en structureel jobstudentenbeleid. Daarmee wijzen ze vooral naar de arbeidsdruk die de opleiding van nieuwe tijdelijke werkkrachten voor de vaste medewerkers met zich meebrengt. Volgens Deltaworx kan dat opgevangen worden door de opleiding van jobstudent aan jobstudent door te geven. Of door de opleiding uit te besteden aan externe specialisten.
Dat een structurele inzet van jobstudenten de vaste jobs bedreigen spreekt Jeroen Poels van Deltaworx tegen. “Niemand moet schrik hebben dat jobstudenten het reguliere werk afnemen. Jobstudenten blijven tijdelijke werkkrachten. Maar we pleiten er wel voor dat ze structureel kunnen worden ingezet. Jobstudenten moeten dus niet als een vervanging, maar als een versterking worden gezien”, zegt hij.
“Heel wat jobstudenten verpleegkunde, geneeskunde etc. ontlasten op dit moment de zorg. Maar er zijn ook voldoende studenten met andere opleidingen die ingezet kunnen worden in andere sectoren. Studenten structureel laten meedraaien in bepaalde jobs laat hen kennismaken met de praktijk en op lange termijn kan dat loyaliteit en meer instroom betekenen voor de bedrijven na de studies van de student.”