De eerste biedingen lopen ondertussen binnen voor de inboedel van BelGan, het Oudenaards bedrijf dat drie maanden geleden failliet ging. Zowat 1.800 kavels staan online om de schuldenput van de laatste chipfabrikant van ons land te dempen.
BelGan liet ruim 400 mensen werken aan innovatieve semiconductoren op basis van galliumnitride. Maar investeringen in de toekomstgerichte technologie gingen niet snel genoeg renderen en de curatoren vonden geen ernstige overnemer.
De inboedel moet daarom geliquideerd worden om de schulden te vereffenen. Een moeilijke klus, want het gaat om hoogtechnologische toestellen die enkel door gespecialiseerde firma’s, bijna uitsluitend buitenlandse spelers, ingezet kunnen worden. De veiling van BelGan begon op 30 november en loopt door tot medio januari. Het wordt volledig online georganiseerd via het platform Openbare Verkopen, dat gespecialiseerd is in grootschalige liquidaties.
Volgens curator Ali Heerman verloopt het proces tot nu toe voorzichtig. “De eerste dagen zien we relatief weinig biedingen, maar dat is normaal. Er is veel internationale interesse, en bieders nemen vaak hun tijd om dergelijke grote investeringen goed voor te bereiden.”
Apparatuur
De aangeboden kavels omvatten voornamelijk apparatuur uit de kern van het productieproces van BelGan. Het gaat om zogenaamde wafer processing-machines, mainframes en andere gespecialiseerde apparatuur die essentieel zijn voor de productie van galliumnitridechips.
“Deze machines zijn zeer specifiek en worden vaak enkel gebruikt in gespecialiseerde sectoren, zoals de defensie-industrie of geavanceerde elektronica,” legt Heerman uit. De startprijzen van sommige kavels lopen op tot een half miljoen euro per stuk.
Daarnaast zijn er ook kleinere onderdelen en reserveapparatuur beschikbaar. Een eerdere, kleinschalige veiling van minder complexe items, zoals reserveonderdelen en verouderde apparatuur, bracht al enkele opbrengsten binnen, maar een aantal items zal in een tweede ronde opnieuw geveild worden.
Azië en Noord-Amerika
Het merendeel van de interesse komt van buitenlandse spelers, met name bedrijven uit Azië en Noord-Amerika. “We zien dat de meeste biedingen uit deze regio’s komen,” zegt Heerman. Toch is niet alles eenvoudig te exporteren. “Voor bepaalde machines, vooral die met mogelijk defensieve toepassingen, zijn speciale uitvoerdocumenten vereist. Deze documenten hebben we voorgelegd aan de overheid. Voor zover wij weten is alles administratief in orde, maar er blijft een kleine kans dat er alsnog bemerkingen komen.”
Heerman benadrukt dat 99% van de kavels zonder probleem geëxporteerd kan worden. “We hebben alles grondig voorbereid en geen enkele machine is uitgesloten van de veiling, al is er voor sommige apparaten meer papierwerk nodig.”
Hoewel het veilingproces volgens Heerman complex is, blijft hij optimistisch over de uiteindelijke opbrengst. De volledige inboedel van BelGan zou zowat 50 miljoen euro waard zijn, inclusief het bedrijfspand, dat afzonderlijk verkocht wordt. “Het gebouw in Oudenaarde, dat niet in de huidige veiling is opgenomen, wordt apart verkocht via onderhandse biedingen. Ook de intellectuele eigendomsrechten van BelGan worden niet verder beschermd vanwege de hoge kosten en het beperkte rendement.”
Schuldenlast
De curatoren hopen dat de opbrengsten de schuldenlast van het failliete bedrijf voldoende kunnen verminderen, hoewel er nog geen zicht is op een volledige afwikkeling van de personeelsvorderingen. “Het personeel kreeg bij het faillissement ontslag, en we schatten dat iets meer dan de helft inmiddels elders werk heeft gevonden,” aldus Heerman.
De liquidatie van BelGan blijkt een uitdagend dossier vanwege de complexiteit van de kavels en het internationale karakter van de verkoop. Toch lijkt er voldoende belangstelling te zijn om op termijn tot een succesvolle afwikkeling te komen. “Het is pijnlijk om te zien hoe een technologisch hoogstaand bedrijf als dit wordt ontmanteld, maar we doen er alles aan om het proces zo vlot mogelijk te laten verlopen,” besluit Heerman.