Het lijdt weinig twijfel dat de toenemende bezorgdheid omtrent een vertraging van de wereldeconomie en met name omtrent een harde landing in China, ook haar weerslag zal hebben op de Europese en dus ook op de Belgische economie.
De toestand in Griekenland blijft trouwens op verschillende vlakken problematisch. Er is nu wel een derde hulpprogramma van start gegaan dat op zijn minst tijdelijk de grootste financiële noden lenigt. Maar het bereikte akkoord tussen Griekenland en zijn schuldeisers blijft vrij onevenwichtig. Rekening houdend met de almaar voort uitbreidende recessie is de kans klein dat Griekenland aan de bij het akkoord afgesproken voorwaarden zal kunnen voldoen. Tenzij de schuldeisers van Griekenland wat minder de hakken in het zand plaatsen en meer soepelheid toestaan in het begrotingsbeleid – waarvoor de kans op dit moment klein is – lijkt een exit van Griekenland uit de monetaire unie volgens heel wat economische specialisten haast onvermijdelijk. Dat we in het najaar dus weer een dagelijks feuilleton krijgen met beelden van mensen die wanhopig proberen om geld uit de automaten te halen, lijkt haast onvermijdelijk.
Ook het feit dat de politieke partijen in ons land na de vakantie alweer aan een rondje kibbelen zijn begonnen rond onder meer de tax shift, is niet van aard om voor veel vertrouwen bij de consumenten te zorgen. En dan hebben we het nog niet eens over almaar uitdeinende vluchtelingencrisis gehad. Kortom, het zal ook de komende maanden voor de kleine en middelgrote ondernemingen niet meervallen om in al die onzekerheid overeind te blijven en het hoofd boven water te houden.
Vorige week bleef het aantal uitgesproken faillissementen in Oost-Vlaanderen relatief beperkt, maar onder meer een voedingswinkel uit Deinze en een doe-het-zelfzaak uit Hofstade zagen zich wel verplicht om de boeken neer te leggen. Een volledig overzicht van de faillissementen vindt u op www.madeinoostvlaanderen.be/falingen.