ComputerCheckpoint_CruzrEpidemic

Vlaamse IT- en multimediaketen pakt uit met robots in strijd tegen coronavirus

SINT-DENIJS-WESTREM –  De veiligheid van klanten en medewerkers garanderen? Computer Checkpoint, een Vlaamse IT- en multimediaketen, vond daarvoor een creatieve oplossing. Naast de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen mag je er een ontmoeting met 1 van hun 8 robots verwachten. De robots helpen het risico op besmetting met het coronavirus te verkleinen. Bedrijven of gezinnen kunnen de robots ook kopen of leasen.

Een robot die je begroet als je een winkel binnenstapt, je op de vingers tikt omdat je geen mondmasker draagt en meteen ook even je temperatuur meet. Het lijkt sciencefiction, maar in de strijd tegen het coronavirus blijken deze digitale medewerkers bijzonder nuttig.

Automatisch desinfecteren en koorts meten

Nu handelaars en de horeca weer klanten over de vloer mogen krijgen, zijn ze zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van hun medewerkers en klanten. Edy van Acker, zaakvoerder van Computer Checkpoint, gelooft hiervoor sterk in zijn 8 humanoïde robots: “Robots hebben zoveel meer in hun mars dan ervan verwacht wordt. Zeker nu zijn ze een grote meerwaarde in onze winkels. De robots rijden zelfstandig tussen de rekken, geven uitleg over onze multimediaproducten en herstellingsdienst en geven demo’s aan de klanten. Allemaal in het Nederlands!”

Door de robots in te zetten als sympathieke verkoopsmedewerkers, is er alvast geen besmettingsgevaar door menselijk contact. Maar ze helpen het besmettingsgevaar op nog meer opmerkelijke manieren te verkleinen. Zo maakt de Aimbot op regelmatige tijdstippen automatisch z’n ronde om de winkel te desinfecteren. De Cruzr Epidemic detecteert of je een mondmasker draagt, en meet de temperatuur bij wel 15 mensen tegelijk. Geen mondmasker of heb je koorts? Dan zal de robot je daar vriendelijk op wijzen.

Digitale collega en entertainer

Daarnaast stelen ook robots James en Cruzr de show. Ze spelen filmpjes af op hun scherm, spreken meerdere talen, ondersteunen de winkelmedewerkers, geven demo’s en … kunnen dansen. Leuk weetje: de robots worden geproduceerd in China, maar de software is van Belgische makelij.

Epidemie zet digitale innovaties op voorgrond

“Digitalisering en AI zijn in een stroomversnelling terechtgekomen, en robots zullen ook na corona relevant blijven”, zegt van Acker. “Winkelcentra, tentoonstellingen, ziekenhuizen, zorgcentra, beurzen,… zowat iedere sector kan z’n voordeel halen uit een robot. Bedrijven moeten ervoor openstaan om deze innoverende wereld te omarmen.”

Daar helpen van Acker en z’n team een handje bij. Bedrijven die geïnteresseerd zijn om zelf zo’n robot in huis te halen, kunnen er eentje kopen of leasen bij Computer Checkpoint. En James, de butlerrobot, is een prima hulpje in ieder gezin.