Vier op vijf financiële afdelingen van bedrijven werken met jobstudenten

jobstudent-kan-weer-aan-het-werk_1_515x0Uit cijfers van Federgon, de federatie van HR-dienstverleners, blijkt dat in 2014 meer dan 200.000 jobstudenten tewerkgesteld werden als uitzendkrachten. Jobs in administratieve en ondersteunende diensten, de groot- en detailhandel en de horeca als waren het populairst.

Toch vormen jobstudenten ook op het financedepartement van de Belgische bedrijven een vast onderdeel van het personeelsbestand: 80% van de CFO’s en financieel directeurs geeft namelijk aan te werken met studenten. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Accountemps, de divisie van Robert Half die gespecialiseerd is in de tewerkstelling van tijdelijke financiële en boekhoudkundige profielen en die in ons land 11 vestigingen heeft, waaronder ook in Gent.

Frédérique Bruggeman, Managing Director Robert Half Belux, geeft aan dat bedrijven steeds beter inzien dat ze met jobstudenten op een kostenefficiënte manier de flexibiliteit van de onderneming op peil kunnen houden. “Dat is uiteraard het geval tijdens de vakantiemaanden, maar ook tijdens piekperiodes. Terwijl dat laatste vroeger amper mogelijk was, is de wetgeving sinds 2012 een stuk soepeler geworden met als resultaat dat veel bedrijven nog meer van deze flexibele personeelsoplossing gebruik maken. Zo zegt 48% van de financieel verantwoordelijken dat ze dankzij de nieuwe regelgeving meer jobstudenten in dienst nemen.”

Tijdelijk bij bedrijven aan de slag gaan als jobstudent heeft ook voor de studenten een grote meerwaarde. Uit eerder onderzoek bleek immers reeds dat het diploma niet altijd genoeg is om een job binnen te halen. Terwijl motivatie voor bijna één derde (32%) van de Belgische CFO’s en financieel directeurs even belangrijk is als werkervaring, stelt toch 58% dat ervaring voorop staat. Eén op drie zegt dat ervaring in finance en accounting nodig is om binnen het financieel departement tewerkgesteld te worden, terwijl 28% ervaring in elk domein apprecieert. Slechts 8% is van mening dat het behaalde diploma belangrijker is dan werkervaring.

“Werkgevers beschouwen studentenjobs als relevante werkervaring. Dankzij deze tijdelijke jobs kunnen studenten niet alleen hun expertise opbouwen, maar kunnen ze ook sneller in aanmerking komen voor de gewenste functie, zeker indien de studentenjobs in dezelfde lijn liggen als de positie waarvoor ze solliciteren”, besluit Frédérique Bruggeman.