EK8Ap3cWkAAKZHE

Vier Oost-Vlaamse start-ups geselecteerd voor imec.istart

GENT/MERELBEKE/AALST – Imec, ‘s werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiehub, presenteert de elf nieuwe startups van het imec.istart business accelerator programma. De nieuwe istarters werden geselecteerd uit een record aantal inzendingen. Onder hen ook vier Oost-Vlaamse start-ups. Van 4 mei tot 1 juni loopt de volgende open call voor deelname.

“Naast de cruciale financiering die imec.istart biedt, is ook imecs industrieel netwerk een grote troef voor de starters, omdat het hen inzicht biedt in buitenlandse markten, en hun reikwijdte en groeimogelijkheden verhoogt”, zegt Sven De Cleyn, programma manager imec.istart. “Elke starter krijgt ondersteuning die aangepast is aan zijn specifieke markt.”

De geselecteerde start-ups zijn EisphorIA, dat artificiële intelligentie brengt voor juristen, LifeLine, een tracking wearable voor avonturiers, Grizit, dat de smering van industriële productiefaciliteiten monitort en optimaliseert en moonbird, een app voor gepersonaliseerde ademhalingsoefeningen. Tractonomy Robotics bouwt dan weer robot oplossingen voor het transport van industriële karren en paletten in productieomgevingen en magazijnen terwijl WHIZZGOLF de realtime positie van golfers op een golfbaan in kaart brengt en deze data gebruikt om het spel efficiënter en beter te maken.

Ook het Oost-Vlaamse HyLight, IP Metro en OTIV haalden de selectie

HyLyght uit Moorsel (Aalst) stelt zich als ambitie om een digitaal platform te ontwikkelen voor het ontdekken van toptalenten in de sportwereld en voor hun baseline screening. Het integreert sport-wetenschappelijke kennis en gegevens die ook atleten kan helpen om zich te ontwikkelen en blessures te vermijden.

IP Metro uit Merelbeke bedient klanten met slimme monitoring-oplossingen om online inbreuken op intellectuele eigendomsrechten op te sporen en tegen te gaan. De SaaS-oplossingen van IP Metro zijn nuttig voor merkhouders die het gebruik van hun merken op het internet willen nagaan, maar ook om schadelijke activiteiten zoals verkoop van namaakgoederen, phishing en malware efficiënt te bestrijden.

Het Gentse OTIV gebruikt artificiële intelligentie om de veiligheid van trams en spoorwegverkeer te verhogen. Dankzij hulpmiddelen voor bestuurders – zoals het in kaart brengen van andere weggebruikers en vermijden van ongevallen – die in de toekomst kunnen uitgroeien tot een autonome besturing van trams en treinen.

Twee incubatieprojecten van imec geselecteerd

Patrick Vandenameele, Director innovation management bij imec: “De aanwezigheid van alweer twee imec incubatieprojecten in de selectie toont het resultaat van de samenwerking tussen imec.istart en het spin-off team van imec. Het spin-off team maakt de brug van het initieel idee van de starter naar een prototype, en het helpt het startende bedrijf bij het uitbouwen van het team. De geselecteerde startups ontvangen vervolgens via imec.istart een initiële investering die de opstart kan ondersteunen, en krijgen begeleiding bij hun acceleratie en opschaling. Die wisselwerking is zeer waardevol.”

Zo werd Lopos, een incubatieproject van imec en de Universiteit Gent, geselecteerd. Lopos wil met software en sensoren de positie en het gedrag van dieren monitoren. De startup richt zich op een waaier aan toepassingen in de veeteelt en het onderzoek, zoals dierenwelzijn, ziekte-detectie of prestatie-opvolging.

Ook SHAVATAR haalde de selectie. Dit Antwerpse project wil een unieke oplossing ontwikkelen voor het inschatten van maten en pasvormen via 3D visualisatie.