Tijdens de Gentse gemeenteraad van deze week klonken uit de mond van schepen van schepen van haven, economie en ondernemen Mathias De Clercq nog optimistische geluiden over de faillissementen in Gent. In de Arteveldestad gingen in 2014 immers “slechts” 231 ondernemingen over de kop. Dat zijn er een kwart minder dan de 302 die een jaar eerder de boeken moesten neerleggen.Tegelijk moest de schepen eraan toevoegen deat het in het retaillandschap in de Oost-Vlaamse hoofdstad een stuk minder goed gaat: er is sprake van liefst 400 leegstaande winkelpanden.
Bovendien zijn in januari van dit jaar in heel Oost-Vlaanderen al meer dan veertig bedrijven failliet verklaard. Verontrustend daarbij is de trend dat het niet in hoofdzaak om eenmanszaken gaat, of bedrijven met een eenvoudige vennootschapsstructuur zoals verenigingen onder firma (‘vof’s) of commanditaire vennootschappen, maar voornamelijk om bvba’s en nv’s. Dat lijkt de eerder door adviesbureau Graydon geopperde stelling te bevestigen dat ook gevestigde bedrijven, die alleen al door een stevigere vennootschapsstructuur over meer kapitaal beschikken, het steeds moeilijker beginnen te krijgen. En dat is allesbehalve een goed teken voor de economie. Want de faillissementen van gevestigde bedrijven zorgen er natuurlijk ook voor dat meer medewerkers op straat komen en dat ook toeleveranciers steeds sterker worden getroffen.
Een opvallende naam bij de failliet gegane bedrijven in januari is bijvoorbeeld Itinera Management Services & Consulting, al mag dat bedrijf niet verward worden met de denktank Itinera Institute, die gefinancierd wordt door Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe en geleid wordt door professor Marc De Vos. Bij de andere bedrijven die de boeken hebben neergelegd zitten ook voedingswinkels, schrijnwerkerszaken, installatiebedrijven en kapsalons.
Op onze overzichtspagina vindt u de volledige lijst van faillissementen verschenen in het Staatsblad: http://www.madeinoostvlaanderen.be/falingen/