Al meer dan 40 jaar verwerkt afvalintercommunale Verko groente-, fruit- en tuinafval (gft) tot compost. Landbouwers gebruiken het als bodemverbeteraar. Voor de bouw van de nieuwe composteerfabriek met vergister, die in 2021 startte, investeerde Verko in een gloednieuwe luchtzuiveringsinstallatie.
“Dat is een belangrijke handeling om geurhinder te beperken voor de omgeving. De chemische wasser levert ook een interessant bijproduct op voor de land- en tuinbouw: ammoniumsulfaat ofwel spuiwater”, volgens Peter De Leeuw, algemeen directeur van Verko.
In Vlaanderen is dit product erkend als kunstmeststof. “Steeds meer akker- en weilandenbevatten minder zwavel door het gelimiteerd gebruik van organische bemesting. Ammoniumsulfaat bevat juist zwavel. Daarom speelt Verko graag in op de noden van de landbouwsector. Iedereen kent ons als de organisatie die afval inzamelt en verwerkt. Maar hoogtechnologische toepassingen maken het mogelijk om grondstoffen te halen uit afvalstromen. Daar zetten we bij Verko volop op in.”
Door de verontreinigde lucht te zuiveren in een chemische wasser wordt het zwavel- en stikstofrijke nevenproduct ammoniumsulfaat gevormd. Verko heeft nog meer afvalstromen die resulteren in waardevolle producten of energie.
“Van gft maken we al meer dan 40 jaar kwalitatieve compost. Uit het biogas van de vergistingsinstallatie halen we warmte, elektriciteit en aardgas voor onze voertuigen. Het overschot aan gas en elektriciteit injecteren we op het net”, volgens De Leeuw.